Маратон на четенето в село Асеновци – снимки

07.04.2023 15:46

В дните от 3 до 23 април 2023 година НЧ „ Съзнание 1894“ село Асеновци отбелязва международния ден на книгата и националния „ Маратон на четенето“. Стартираха и първите ни инициативи.

Както винаги първите ни посетители бяха най- малките ни приятели от ЦДГ „ Слънце“ село Асеновци, водени от г- жа Елка Иванова и леличките Сашка и Лидка. Малките палавници с интерес изслушаха приказките „ Житената питка“ и „ Храброто петле“, прочетени от библиотекарката Петранка Стефанова, след което отговориха на гатанките, които тя им зададе. Децата разгледаха и се любуваха на красиво илюстрованите детски книжки, а после разгледаха етнографската сбирка на читалището. Те бяха очаровани от красивите народни носии и предметите, които са се ползвали в миналото, но най- много се впечатлиха от множеството медали, окачени на „Стената на гордостта“, спечелени от самодейните състави на читалището.

Учениците от 6 и 7 клас от ОУ „ Христо Ботев“ село Асеновци проведоха своите уроци по литература в библиотеката. Те показаха завидни знания на въпросите, задавани им от г- жа Магдалена Стефанова- учител по БЕЛ. Шестокласници рецитираха стихотворението „ Братчетата на Гаврош“ от Христо Смирненски“, разказаха някои от разказите на Йордана Йовков и дискутираха върху книгата „ Принцът и просякът“ от Марк Твен. Учениците от 7 клас проводеха своя урок върху произведенията на Иван Вазов.

Клуб „ Млад приятел на книгата“ към читалището се включи в маратона на четенето с прочит на откъси от „ Бай Ганьо“ на Алеко Константинов.

Предстоят още много инициативи, свързани с четенето, като очакваме да се включат всички класове от училището, а защо не и възрастни? Библиотеката е отворена за всички, които обичат книгите, а фонда ни е обогатен  с много нова литература!, информира Петранка Стефанова- секретар- библиотекар в НЧ „ Съзнание 1894“, село Асеновци.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: