В Асеновци почетоха паметта на загиналите във войните

02.03.2023 15:55

Трети март е свят национален празник, ден, на който отдаваме своята признателност към жертвите, дадени от руските воини за Освобождението на България. Този празник ни е скъп, не само, защото е един от първите празници, които новоосвободената българска  държава въвежда в своя календар, а защото е символ на възстановяването на българската държавност  след почти половинвековно прекъсване.

На този ден се навършват 145 години от Освобождението на България от османско иго. В навечерието  на 3 март- националния празник на България, почитаме паметта на всички, които са жертвали най- скъпото, което имат- живота си за българската свобода!

С празнично шествие НЧ “ Съзнание 1894″, Кметство с. Асеновци, ОУ “ Христо Ботев“ и жители на селото почетоха паметта на загиналите във войните. Бяха поднесени венци и цветя на паметниците на загиналите в Отечествената война и паметника на Пирогов.

Учениците от ОУ „ Христо Ботев“ село Асеновци изнесоха литературно- музикална програма. С падане на колене и едноминутно мълчание беше почетена паметта на всички загинали за нашето освобождение. Длъжни сме да помним своята история и да не забравяме тези дни, носещи дух на патриотизъм!

Дълбок поклон пред загиналите за свободата на Родината!

Информация и снимки: Петранка Стефанова- секретар

НЧ „ Съзнание 1894“ с. Асеновци

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: