Жътвата в община Гулянци е в разгара си

06.07.2020 11:16
На 26 юни земеделските стопани от с. Милковица Красимир Гойчев и Олег Плосков откриха ритуално жътвата. Денят беше празник не само за стопаните, но и за целите им семейства, които са ангажирани и съпричастни с всички дейности. На полето беше и най-малкия жътвар шест годишния Олег Станков, за който в тази възраст всяка разходка и работа в полето е приключение.
Както повелява традицията първа в нивата влезе най-опитната жътварка. Тя пожъна със сърпа първия сноп, завърза го с червен конец и нарече за плодородие и берекет: „Тази година тежиш едвам те вдигнах, догодина дано не мога да те вдигна!”. След тези думи жътварката подаде снопа, покрит с червен месал, пита и монети, на стопанина на нивата. Той хвърли монети в изкласилия ечемик „да дрънчи зърното в комбайна, както дрънчат металните пари”. Стопанинът откупи първия пожънат сноп, за да върви безпроблемно жътвата. След ритуала всички седнаха на празнична трапеза, подредена от стопанките в нивата върху бяла кърпа и съдържаща задължителните за този ден пита, петел и лютика.
Всяка година стопаните откриват жътвата с този ритуал и всяка година с надеждата да има здраве и берекет. „Добивът се очертава добър, като се има предвид лошата година и дългото засушаване в месеците, когато зърното имаше най-голяма нужда от влага. Можеше да е много по-зле.” – коментират земеделците.
По данни на общинска служба „Земеделие” в община Гулянци са засети 64 500 дка пшеница и 45 500 дка ечемик. Жътвата в общината стартира на 25 юни и до 01.07.2020 са ожънати 19 900 дка пшеница при среден добив 450 кг от дка. При ечемика средният добив е 490 кг от декар, прибрана е реколтата от 23 100 декара. Според специалистите добивът не е лош, въпреки че е по-нисък в сравнение с миналата година.
Снимки и информация: Община Гулянци, Пресцентър
#тагове:

НАЙ-НОВИ: