Състезателите на „Спартак 14” с отлично представяне на Световното първенство и купа по шотокан карате-до

18.10.2019 12:14

Приключи  27-мото издание на Световното първенство и купа по Шотокан карате- до, провело се в гр. Карлови Вари – Чехия през изминалия уикенд.

Над 1400 състезатели се включиха в надпреварите в отделните дисциплини на този престижен форум на планетата. Качеството на конкурентите беше безспорно – държави като САЩ, Индия, Германия, Испания, Италия и други и този път повишиха качеството на първенството.

Плевенската школа на „Спартак 14” с треньори Милена Кирниколова и Маринела Петрова включи 26 отлично подготвени състезатели.

7 от тях участваха в първенството и реализираха отлично подготовката си.

Натали Йонкова завоюва Световната титла при девойки 16-17 г. в дисц. Шобу санбон кумите, кат до 57 кг. след 4 убедителни победи в кръговете. След Вицесветовната й титла през 2018 г., естествената градация на амбизиозната ни състезателка я изведе до световния връх. В актива си тя вече има европейска и световна титла, вицеевропейска и вицесветовна титла, както и бронз на Световно. Натали е ученичка в 12 клас на Спортно училище – Плевен и освен абсолютна шампионка е и пълна отличничка.

Ивайло Боев е другият ни състезател от това Световно първенство, който отново доказа невероятния си потенциал. Той е Вицесветовния шампион в дисц. Шобу санбон кумите и бронзов медалист в Шобу ипон. От 12 изиграни кръга реализира 10 победи, което го прави най-резултатния състезател при младежите ни 18-20 г.

Ивайло има в спортната си биография Вицеевропейска титла и бронз, както и бронз от Световното през 2018 г. Освен отличен спортист, той е и амбициозен млад човек, който е направил своя избор за професия – от тази година е студент  на Медицински университет – Плевен , специалност Медицина.

Тихомир Тодоров при 12-13 г. юноши е Бронзов медалист. В дисциплината Шобу ипон , кат. над 53 кг. той спечели поредното си отличие от Световно първенство. През 2018 г. в същата дисциплина ,но при децата, е Вицесветовен шампион и вече намери място на стълбичката и в по-горната възраст. Тихомир също е пълен отличник и ученик на Спортно училище, което доказва правилото, че амбициозните хора проявяват това си качество във всички сфери в живота.

На провелата се по същото време Световна купа по Шотокан 19 млади таланти на „Спартак 14“ доказаха качествата си.

Трима златни медалисти имаме при децата – това са Максимилиан Кошериков 7 г. – санбон кумите, Йонан Михайлов 8 г. – ката и Дариан Абди 9 г. – санбон кумите. За Макси това беше първо участие на престижния форум и като най-малък в групата си, постижението му говори за неговото спортно бъдеще.

Йонан се изкачва за пореден път на стълбичката, но той е първият състезател от клуба ни, който носи златен медал на ката при децата. Освен златото , Йонан се класира и на второ място в другата дисциплина – санбон кумите.

Дариан затвърди позицията си на първото място – той вече е бил шампион в тази дисциплина и качествата му се проявиха за пореден път.

Три сребърни медала спечелиха състезателите ни на тази Световна купа – това са Теодора Иванова 7 г. – санбон кумите, Ивайло Василев 8 г.  – ката и Васил Брайков 15 г. – шобу ипон кумите. Теодора подобри постижението си от Европейската купа, където се класира трета в същата дицплина, Васил също се изкачи едно място по-нагоре, а за Ивайло това е първи медал в дисциплината ката.

Бронзовите медали са 6 на брой и те са притежание на Кристиян Костов 8 г. – ката. Криси е третия от плевенската стълбичка в катата – Йонан, Ивайло, Кристиян. Виктор Павлов 8 г.  в санбон кумите ( Виктор е Европейски шампион на купата в тази дисциплина) , Росица Донева 10 г. – санбон кумите ( Роси е дебютантка на това състезание) , Стефани Иванова и Анатолий Стефанов са другите ни двама бронзови медалисти, за които това бяха последни участия в дисциплината санбон кумите. Навършвайки 12 г. след броени месеци, те преминават в дисциплината на юношите – шобу ипон кумите.

Старши треньорът на клуба – Милена Кирниколова се включи като състезател в дисциплината ката отборно при ветерани над 40 г.След Европейската титла с отбора си от тази година, на това Световно първенство отбора в състав Ресми Бобев, Ива Георгиева и Милена Кирниколова станаха Вицесветовни шампиони, след загуба от отбора на Беларус на финала.

„ Цялата ни концепция за развитие на състезателите ни се заключава в това да се научат да полагат нужните усилия, да разграничават удоволствието от задълженията, да изграждат силна лична мотивация и по този начин да градят стъпка по стъпка бъдещето си като личности, а не просто спечелването на медали – сподели старши треньора на клуба Милена Кирниколова. Медалите са само един от показателите, че сме на прав път. Но пътя е дълъг, а карате се учи цял живот. Хубавото за тях тепърва предстои. Пожелаваме им с Маринела да са здрави да продължават да бъдат добрия пример сред връстниците си”.

Снимки и информация: СКК „Спартак 14”

#тагове:

НАЙ-НОВИ: