Грипна епидемия в Плевенско! От понеделник – ваканция за учениците!

24.01.2014 13:36

От 25 януари, събота, в цялата Плевенска област се обявява епидемична обстановка по отношение на грип и остри респираторни заболявания. Заповедта за това е на директора на Регионалната здравна инспекция Плевен д-р Атанас Гарев. Данните за периода 20 – 23 януари за град Плевен показват рязко покачване на случаите от заболявания от грип и остри респираторни забол…явания – 310.37 на 10 хиляди население.

grip

Най-засегната е възрастовата група при най-малките до 4 години – заболяемост 1 137.34 на 10 хиляди, следвана от групата на децата на възраст от 5 до 14 години – 914.35 на 10 хиляди, след тях се нареждат плевенчани от 15 до 29 години. До нормализиране на обстановката в сила влизат мероприятията от Оперативния план за борба с грип и ОРЗ през епидемичния период. Ограничават се масовите и обществени мероприятия, организираните мероприятия в детските, учебни и социални заведения. Прекратяват се плановите операции в лечебните заведения за болнична помощ на територията на област Плевен. Освен това, се разширява легловия капацитет на вътрешните и детски отделения в лечебните заведения за болнична помощ, с оглед приемането на насочените за хоспитализиране пациенти с грип и/или усложнения. Преустановяват се свижданията и се засилват мерките за предпазване от вътреболнично заразяване с грип и остри респираторни заболявания в лечебните заведения за болнична помощ в областта. Преустановява се дейността на женските и детските консултации, извършването на профилактичните прегледи и имунизации. Болните от грип ще бъдат обслужвани от общопрактикуващите лекари по домовете. Като част от мерките за предотвратяване на разпространението на грипния вирус, се прекратяват учебните занятия в училищата на територията на област Плевен, считано от 27 до 31.01.2014г. включително Детските заведения няма да затварят, но в тях се засилва осъществявания филтър, за да не се допускат заболели от грип и остри респираторни заболявания.

От РЗИ-Плевен информираха, че от 27-ми до 31-ви януари включително е обявена грипна ваканция за учениците в Плевен. От 25-ти януари до нормализиране на грипната обстановка са спрени детските консултации, посещенията на бременните и свижданията в болниците. Повече информация очаквайте по-късно.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: