На Бъдни вечер – не вдигайте трапезата, за да не отнесете късмета си
На Бъдни вечер е краят на Коледните пости, които продължават 40 дни. На празничната трапеза на Бъдни вечер се сервират само постни ястия. По традиция на масата трябва да има 7, 9, или 11 постни ястия. Масата на 24 декември се слага от рано, за да снасят кокошките. По традиция преди вечеря най-възрастната жена в къщата окадява с тамян, а най-старият мъж вдига на високо погачата за да е плодородна годината, след това я разчупва, като дава на всеки по-едно парче. После всеки потапя по една хапка от погачата в меда с чесън и орехи, това се прави за да избягат болестите. А на който се падне парата от питата се смята, че той ще е голям късметлия през годината.
Трапезата на Бъдни вечер не се раздига и не се чисти, за да не се вдигне късмета. Също така се вярва, че мъртвите излизат тогава и трябва да има по залък и за тях, за да може и те да похапнат.
Задължително е на масата да има набъбващи храни – боб, ориз и др. Вярва се, че както нарастват те по време на готвене, така ще расте просперитетът в семейството. Не трябва да забравяме и обредния хляб. Бъдникът пък символизира огъня. Той трябва да гори цяла нощ и да носи топлина в дома. Бъдни вечер е и първата кадена вечер.
НАЙ-НОВИ:
- БЗНС в Плевен ще подкрепи преференциално Свилен Трифонов на парламентарните избори!
- Община Червен бряг връчи почетни плакети на изявени състезатели и спортни деятели
- Времето в Плевен: слънчево, максималните температури ще са между 20° и 22°
- Днес почитаме паметта на светите девици от Анкира и на свети мъченик Теодот
- 147 години от връчването на Самарското знаме на българското опълчение
- 18 май е Ден на българските зоопаркове
- 18 май – Международен ден на музеите
- Зацветяват Плевен и общината с 20 000 розови храста, осигурени от дарител
- Десетки деца се включиха в безплатни демонстрации по програмиране в Плевен
- Финансират проект на Община Кнежа за текущ ремонт на материалната база в Общинския социален комплекс