Проблемът с обходния път в Бохот остава, но вече не зависел от Общината….

16.12.2013 13:41

Проблемът с обходния път в село Бохот остава нерешен. Това стана ясно на брифинг за журналисти днес на кмета на Община Плевен проф. Стойков. Според него, Община Плевен е изпълнила поетия от нея ангажимент за реализиране на отсечка от пътя, но това не можело да стори арендатора, тъй като един от собствениците на земеделски имот, през който трябвало да мине пътя, отказва да го продаде или замени…

bohot
Припомняме,че недоволството на жителите на Бохот се роди преди година и половина, предизвикано от преминаващите през селото тежкотоварни камиони, ползващи автоматична везна в бившия стопански двор, днес частна собственост. В периода, когато се прибира селскостопанската продукция трафикът на тежкотоварни камиони е денонощен, предизвиква силни вибрации, пропукване на къщи и огради, шум и непоносими облаци от пепел, тъй като улицата, по която преминават , според експертна оценка, неможе да понесе такова натоварване. През месец юни 2012 година кметът на Плевен, проф. Стойков обеща на събрание в селото, че проблемът ще бъде решен до края на месец юни 2013г. като бъде изграден обходен път, така, че камионите да не преминават през селото. Инициативния комитет, подкрепяни от потърпевшите жители на с.Бохот, обяви през лятото гражданско неподчинение, обвинявайки кмета и Община Плевен в бездействие и лъжа.
последва среща на проф. Стойков с протестиращите, късето стана ясно, че 250 метра е общинската част от пътя, който трябва да бъде направен и тези 26 000 лева, предвидени в бюджета на общината са именно за него, а останалите около 750 метра ще са грижа на арендатора Цветан Миков, който ще трябва със собствени средства да го изгради.

photo
Кметът на Плевен обясни, че изграждането на тази част от пътя, която трябва да извърши общината предвижда изриване и застилане с макадам, след което пътят ще бъде валиран. Отсечката с дължина 250 метра започва от централния път, по който се влиза в селото и стига до гробищния парк.
Кметът на Бохот Цветан Кънев пък обясни тогава, че ще се наложи да се търси дофинансиране за строителството на част от пътя, която ще минава покрай гробищния парк в селото. Той каза, че това е участък от около 120 метра и за него ще са необходими поне 15-20 000 лева. Чрез тази отсечка ще се избегне преминаването на обходния път през самите гробища, което би довело до нова вълна от недоволство в селото. Цветан Кънев сподели пред журналистите, че ако до следващия сезон не е готов обходния път, той ще си подаде оставката като кмет на село Бохот.
През август започна изпълнението на строително-монтажните дейности на обект „Обходен път – село Бохот“ с финансиране от целевата субсидия от бюджета на Община Плевен за 2013 година. Това съобщиха тогава от пресцентъра на община Плевен. Обектът е планиран през 2012 г., по искане на кмета и жителите на село Бохот. Обходният път, предназначен за извеждане на трафика на тежкотоварни автомобили от населеното място, е с дължина 220 и широчина 4 метра. Настилката ще бъде изпълнена от баластра и трошен камък.
Оказва се, обаче, че проблемът в село Бохот с обходния път остава отворен за решаване и през идващата 2014 година.

Снимки – архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: