Тай-чи лекува зависимостта от IT-технологиите

04.03.2013 19:48

Ваньо Иванов е роден март 1962 година. Към бойните изкуства, и най-вече тяхната философия, има увлечение още от малък. „Като ученик бях много тих, но когато се нуждаех от защита, не разчитах на никой, а сам вземах нещата в свои ръце, и побеждавах. Тогава победените ми водеха по-големи от мен да ме бият, но уви, и те си тръгваха с наведени глави. Бях в 6-7 ми клас. Видях на какво е способна волята, и разбрах, че има нещо в нас, което не се вижда, а те прави по-силен от по-големите.Чувствах тези неща.
По-късно, в онези години, пуснаха на големия екран един руски филм за създателя на САМБО. Много ми хареса един момент, когато учителят приложи техника върху своя ученик и го излекува от травма в рамото като му каза, че тези неща могат и да лекуват, а могат и да убиват. Именно тази сцена много ме вдъхнови. Търсех в онези години източници, но нямаше откъде. Едва, когато отидох в КОМИ АССР, се срещнах с руски учители и ме учеха на много техники.”, споделя пред Плевен за Плевен Ваньо Иванов.
През 1994 година той се среща с Николай Христов от Плевен, който е учил Тай-чи от ученик на покойния вече Красимир Димитров -Китаеца. Създават група по Тай чи в салона на Техникума по автотранспорт. „Оказа се, че хората, които не знаят за какво става дума, бързо се отказват. След това правих опити да създам други групи. Поставях плакати по дърветата в парк Кайлъка – може би, мнозина са ги виждали. Или пък са виждали последната ми група в Плевен през 2011 година на тренировки, сутрин рано в парка…”, разказва за Плевен за Плевен Ваньо Иванов.
В момента, в София, има малка група. Нормално, с оглед на икономическата ситуация в България. „Малка, защото хората сега се интересуват от други неща, а пък и българинът е нетърпелив и непостоянен, отказва се бързо. А Тай-чи изисква време, за да се вникне, осъзнае, и едва тогава да се прецени, как и с какво е полезно.”, коментира Иванов.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Тай чи – бойно изкуство или техника за медитация?
Няколко думи за тай-чи не могат да бъдат изчерпателен отговор на въпроса ,,Какво е Тай-чи“. За всеки човек, Тай-чи може да бъде и бойно изкуство, и медитация, и средство за лечение и поддръжка на формата. Изобщо, тай-чи е многоцелеви комплекс на базата стимулиране, регулиране, развитие, откритие, насочване и нововъведение на вътрешната енергия,,ЧИ“. Зависи, какво иска да развие в себе си човек.
Какво отличава тай-чи от карате, айкидо, тайкуандо? Общи неща между него и другите бойни изкуства?
Тай-чи се отличава от другите бойни изкуства по това, че е първичната форма за използване на вътрешната енергия ,,ЧИ“ или на японски ,,КИ“. Именно в думата ай-КИ-до се изяснява за какво иде реч. Същото е и при тай-ЧИ. Но тай чи е в по-широк аспект, а именно, може да се използва за динамична медитация (пробвал съм, макар и по-трудно да се постига от статичната медитация). Както казах вече, тай-чи не се ограничава в една насока, а човек може да интерпретира, т.е.да проявява творчество за развитие и усъвършенстване на себе си и околния свят. Не подценявам АИ-КИ-ДО-то и нито едно от останалите бойни изкуства. Аз самият бях член и на Българската АЙ-КИ-ДО асоциация и федерация. В момента не съм, поради здравословни причини. Но Тай-чи го практикувам и това ми дава кураж в живота.
Кой и защо да практикува тай-чи?
Тай-чи може да се практикува от всички, дори и инвалиди. Аз самият съм доброволец към Центъра за извънболнична рехабилитация на хора с ментални, психични и физически увреждания в Плевен. Има добри успехи, с които не се хваля, а се радвам,че се случват.
А защо да практикуваме Тай-чи? На мен лично, това ми дава здраве. Много бързо се възстанових от тежка травма в гръбначният ми стълб, която получих през 2008 година.Тай-чи ми даде сигурност, увереност в себе си – да вярвам, и най-вече – да бъда постоянен, за да постигна резултатите. Тай-чи ми помогна и помага в много начинания. Дори ми даде увереност в себе си и започнах да уча висше образование на 48 години. Сега съм трети курс и съм доволен от куража, който ми даде тай-чи. Ето един пример за това, как аз използвах Тай-чи, но… за всеки е различно.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Изисква ли някаква предварителна подготовка и умения, специална физическа подготовка упражняването на тай-чи?
За тай-чи няма възрастова, физическа или каквато и да било граница. Човек, дори да е неподвижен, представяйки си движенията ,,като на филм в главата си“(което аз правех, докато бях неподвижен) също има ефект, и то голям. Тоест, не се изискват някакви специални или каквито и да е било умения. Единствено, човек трябва да разполага с решителност, постоянство и упоритост, за да научи и практикува тай-чи.
Какво още можем да кажем за тай-чи?
В последно време и, с оглед работата ми в Центъра за извън болнична рехабилитация, имам наблюдения, а пък и разработвам методи, основани на тай-чи за, овладяване и лекуване на различни зависимости. Примерно – зависимостта от Информационните технологии, която е голям бич за съвременното поколение.За съжаление, има деца ,които страдат от този вид зависимост и са голям проблем за родителите си и близки. Също зависимост от хазарт и др.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: