Неповторимата Стоянка Мутафова гостува в град Левски на рождения ден на големия Георги Парцалев

18.06.2018 12:24

На 16 юни, в деня на 93 –ия рожден ден на своя непрежалим приятел и партньор в театъра – Георги Парцалев, любимката на поколения българи Стоянка Мутафова дойде в родния град на големия актьор, където в негова памет всяка година се провеждат „Празници на изкуствата –Парцалев”.

Кметът на Община Левски Любка Александрова въведе в НЧ „Георги Парцалев-1901” впечатляваща с енергията и таланта си на своите 96 години Стоянка Мутафова и дъщеря й Мария Грубешлиева –Муки, автор на биографичната книга с изключителен успех  „Добър вечер, столетие мое”.

С минута мълчание на крака почетохме паметта на човека и актьора Парцалев, останал завинаги в сърцата ни с уникалния си таланти и велика човещина.

Любка Александрова поздрави с „добре дошли” почетните гости с благодарност за оказаната чест  и за това, че  в този светъл паметен ден, рождения ден на нашия Жоро ни дават възможност да се почувстваме сякаш отново сме заедно с него.

„Никога ,никога няма да излезете от сърцата ни”, каза  Александрова и връчи почетен плакет на Стоянка Мутафова, с който Община Левски удостоява великата българска актриса с  обич и поклон от съгражданите на Георги Парцалев. Почетенплакет получи и Мария Грубешлиева.

„Много се вълнувам, защото много се обичахме и много бяхме заедно. От както се създаде сатирата в театъра ,до неговата кончина. Такава ни беше работата, но никога не се скарахме и нищо не можа да ни раздели, въпреки, че се опитаха …Нашата връзка никога не се разпадна, докрай се обичахме, затова никога не мога да го забравя. Той е до мен някак си, сънувам го и понякога го усещам и си говорим….Имаше някакъв драматизъм в него, богато интелигентен човек и много надарен…”, развълнувано сподели Стоянка Мутафова.

Израснала съм с Нейчо Попов и Георги Парцалев, бях дете и те много ме обичаха, заразказва М.Грубешлиева.

Председателят на читалищното настоятелство Силвия Йорданова връчи поздравителенни  адреси  от името на НЧ „Георги Парцалев-1901” с благодарност за съдействието и подкрепата за осъществяване на Празници на изкуствата Парцалев -2018 на почетните гости и кмета на общината.

Прочетени бяха кратки откъси от биографичната книга „Добър вечер, столетие мое”  с автор М.Грубешлиева и редактор Маргарита Лозанова. Спoмeнитe нa лeгeндaтa нa бългapcĸия тeaтъp Cтoянĸa Myтaфoвa се пpeплитaт  с  личните и откровения и житейска философия на интелигентния и търсещ човек в близо 400 страници.

Съвместни участия и щуротии  с Георги Парцалев, спомени от детство  разказа Мутафова на всички в препълнения салон дошли за съпреживеят изключителната среща на духа на двама велики актьори.

„Първото нещо, което ме впечатли, когато го видях в сатиричния театър бяха неговите очи ,такива тъжни очи… такъв голям комик…” За обичта към родния град ,за тъгата по родната къща и приятелите, за комични щуротии  разказа в отговор на поставените и  въпроси от публиката Стоянка Мутафова в непринудена приятелска атмосфера.

„Стоянка Мутафова събра душата на град Левски в салона на читалище „Георги Парцалев-1901”, каза кметът на общината  и с благодарност за вълнуващата среща подари портрет на Георги Парцалев от сливенския художник Радослав Николов.

С взетите  отпечатъци на ръцете на Стоянка Мутафова бе поставено  начало на истинския музей Георги Парцалев, такъв какъвто заслужава, предстои проектиране, каза Александрова.

Съгражданите на големия Парцалев проявиха изключително голям интерес към биографичната книга на неговата приятелка и партньорка в театъра, а тя и авторът на книгата Муки с удоволствие поставяха своите автографи.

Цветя, аплодисменти, снимки за незабравимото преживяване белязаха още този ден.

Снимки и информация: Община Левски, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: