Съдят шофьор, блъснал пешеходка пред жп гарата в Плевен

14.06.2018 11:54

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор, нарушил правилата за движение и блъснал пешеходка. За това информират от Пресцентъра на ОДМВР-Плевен.

Обвинението  срещу Г. П. е за това, че на 04.11.2017 г. в  гр.Плевен, на пешеходна пътека пред ЖП гара –Плевен, при управление на лек автомобил „ВАЗ 2101“, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост  причинил средни телесни повреди на жена на 75 години. Престъпление по чл.343, вр. чл.342 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до шест години и „лишаване от право да управлява МПС“.

Обвиняемият се придвижвал по ул. “Иван Миндиликов“ и приближавал сградата на ЖП гара – Плевен. Непосредствено срещу входа на ж.п.гарата имало пешеходна пътека тип „зебра” и светофарна уредба. Преминаването на пешеходците било регулирано с двусекционна светофарна система. За управлението на светофарната уредба имало бутон, който пешеходците следва да натиснат, за да им бъде разрешено преминаването. По същото време, когато обвиняемият, с автомобила си, приближавал към пешеходна пътека, там се намирала пешеходката.75-годишната жена не знаела, че преди да премине по пешеходната пътека трябва да натисне бутона за светофарната уредба и предприела преминаване през пътя по пешеходната пътека. Обвиняемият виждал, че за него преминаването е разрешено, като късно възприел намиращата се на пътното платно пешеходната. Натиснал спирачката на автомобила, но не успял да спре своевременно.  В резултат на ударът пострадалата  получила телесни увреждания.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: