Съдят трима плевенски полицаи за кражба на контрабандни цигари

12.06.2018 15:53

Днес, 12.06.2018г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Окръжен съд – Плевен обвинителен акт срещу Емил Х. , Иван Д. и  Денислав М.  за извършена от тях кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай- престъпление по чл.196а вр.чл.195, ал.1, т.4, пр.1 и пр.2 и т.5 вр. чл.194, ал.1 вр. чл.26, ал.1 от НК. За това информират от Пресцентъра на Прокуратурата.

Тримата извършители са предадени на съда, затова че в периода от неустановена дата през месец януари 2014г. до неустановена дата през месец октомври 2014г. в условията на продължавано престъпление, след като са се сговорили предварително чрез използване на моторно превозно средство и чрез използване на технически средства – стълба, метална пластина и метален лост, са отнел чужди движими вещи- собственост на държавата – акцизни стоки /тютюневи изделия/ на обща стойност 2 364 251,95 лева.

Към дата на деянието тримата извършили били служители на ОДМВР – Плевен, като Денислав М. заемал длъжността „разследващ полицай“, а  през инкриминирания период 26.02.2013г. до 29.01.2014г. заемал длъжността „началник на Второ РУ на МВР-Плевен“.

Във връзка със служебните си задължения тримата извършители били запознати, че в мобилизационна база за военновремеви действия на ОДМВР-Плевен, находяща се в землището на с.Згалево, община Плевен, се съхраняват 621745 броя кутии цигарени изделия без бандерол, иззети като веществени доказателства по досъдебно производство за държане на склад на акцизни стоки без бандерол.

Мобилизационната база се стопанисва от дирекция „Отбранително-мобилизационна подготовка“ – МВР и достъпът до помещенията в нея се осигурявал чрез строг пропускателен режим.

На неустановена дата през есента на 2013г. Емил Х., Иван Д. и Денислав М. се събрали и заедно взели решение да извършат кражба на цигарите без бандерол, съхраняващи се в МБ-Згалево.

За да улеснят достъпа си до базата, по предложение на Иван Д. другите двамата извършители съдействали там да бъде назначен като охрана техен познат, който не бил запознат с намеренията им.

През следващите месеци, съобразявайки кога този свидетел е сам на смяна, тримата извършители многократно прониквали в складовото помещение и изнасяли от там кашони с цигари. Откарва ли ги в неизвестна посока с товарен автомобил и ги продавали на различни лица.

По този начин тримата извършители успели да отнемат общо 382 134 броя кутии цигари от различна марка без бандерол.

Действията им били разкрити през месец март 2016г. при извършена проверка на веществените доказателства по воденото досъдебно производство.

Тримата извършители са отстранени от длъжност.

Ако бъдат признати за виновни те могат да получат наказание „лишаване от свобода „ от 10 години до 20 години и конфискация на цялото или част от имуществото.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: