Плевен бе домакин на национален форум за 30 години ин витро в България

11.06.2018 11:51

Представители на 11 ин витро клиники в страната, изявени имена на българската ин витро медицина и много гости се събраха в Плевен, за да отбележат тържествено юбилея на българското ин витро. Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато по този начин и страната ни става една от първите в света, успешно приложили метода. Сдружение „Зачатие“ посвети 13-ото поредно издание на Деня на репродуктивното здраве на важния юбилей, а от името на Плевен като домакин на националната среща участниците бяха приветствани от председателя на Общинския съвет Мартин Митев.

„Благодаря на организаторите от сдружение „Зачатие“, че избраха Плевен за домакин на този специален юбилей – 30 години ин витро в България! Това са 30 години сбъднати мечти! В тази зала днес присъстват специалисти, на които хиляди семейства дължат най-голямата си радост – да имат дете! Вие сте хората, които сбъдвате мечти и давате живот – и в пряк и в преносен смисъл. Защото децата са тези, които осмислят живота и на своите родители. Затова казвам, че ин витpo нe e мeтoд. Ин витpo e нaдeждa“, обърна се към участниците във форума Мартин Митев. Той посочи, че за Община Плевен е дълг и отговорност да оказва финансова подкрепа на хората с репродуктивни проблеми и припомни, че още 2012 г. Общинският съвет е приел правила за подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми, като всяка година средствата за това се гласуват с бюджета на Общината. Справка за календарната 2017 г. от общинската Комисията за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми показва, че от подадените общо 55 заявления – 50 са били одобрени. Само 5 семейства са получили откази, защото не са отговаряли на изискването за постоянен и настоящ адрес на територията на Общината не по-малко от 1 година от датата на кандидатстване. Справка към 5 юни 2018 г. показва, че към посочената дата подадените заявления са 28 и всички те са одобрени. Нови 10 заявления предстои да бъдат разгледани на заседание на Комисията в края на юни. „Не казвам, че средствата, с които помагаме, са достатъчни, но те са подкрепа, на която може да разчита всеки, сблъсквал се с проблема. А за съжаление това е проблем за все повече двойки у нас!“, заяви Мартин Митев.

В България има 145 000 двойки с репродуктивни проблеми, а клиниките, които могат да им помогнат да се сдобият с мечтано бебе, са над 30, каза Стефка Сарафова – Захариева, председател на сдружение „Зачатие“, като се позова на актуално изследване. Посочено бе също, че българските специалисти в тази сфера са на много добро европейско ниво и затова съветът към нуждаещите се от подкрепа млади двойки у нас е да решават проблемите си в България, а не да търсят варианти в чужбина. Бъдещето на репродуктивната медицина е голямо, защото тя е един от най-бързо развиващите се сектори в медицината – успеваемостта е все по-голяма, а методите са все по-успешни, заявиха още организаторите на срещата.

Чрез видеообръщение в Деня се включи проф.д-р Илия Ватев – един от основателите на това направление в медицината у нас. Излъчена бе и видеовръзка с Илияна Кирилова – първото ин витро бебе в България, родена преди 30 години, и нейната майка Таня. „Ние с Илияна сме доказателство, че чудесата съществуват. Щастлива съм, че преди 30 години се доверихме на лекарите. Искам да кажа едно голямо „Благодаря“ от името на всички пациенти като нас“, каза в обръщението си Таня.

По време на срещата беше посочено още, че в България е постигнато много – има държавен фонд за инвитро, който финансира 4 опита на една двойка, има достъп до информация, а над 40 общини са формирали свои фондове за подкрепа на двойки с подобни проблеми. В рамките на Деня седем от посетителите получиха ваучери за диагностика и лечение на стерилитет на стойност 500 лева.

Снимки и информация: ОбС – Плевен

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: