Областният управител на Плевен бе във Враца за 142-годишнината от подвига на Ботев и неговата чета

02.06.2018 15:29

Областният управител на Област Плевен Мирослав Петров присъства на тържественото отбелязване на 142 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета във Враца. Събитието уважиха още Президентът на Република България Румен Радев, председателите на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и на БСП – Корнелия Нинова, евродепутатът Владимир Уручев, народни представители от област Враца, врачанския митрополит Григорий, областни и заместник-областни управители, общински съветници, кметове, заместник министърът на отбраната Анатолий Величков и зам. шефът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, чуждестранни делегации и много граждани.
Началото бе дадено с концерт в памет на подвига на поета-революционер Христо Ботев и неговите четници, който се състоя в ДКТ във Враца.

В 21 часа започна тържествената заря-проверка на площада във Враца. Военния строй на Врачанския гарнизон и строят на студенти и ученици прие Президентът на Република България и Върховен главнокомандващ на българската армия Румен Радев.

„Преди 142 години малка чета слиза на Козлодуйския бряг и тръгва към Врачанския балкан, за да се качи на високо и да събуди цял един народ с вика „Свобода или смърт!”, каза в словото си кметът на Враца Калин Каменов.
В тържественото си слово Президентът Радев отбеляза, че ден като този не е време за патос, а повод за смирение и за размисъл. „Преди 142 години шепа българи повярваха в себе си и промениха живота ни. Вечна памет пред паметта им!“, каза Президентът.
В знак на признателност венци и цветя бяха поднесени пред паметника на поета – революционер Христо Ботев.
Тържествената заря-проверка протече под командването на майор Симеон Цеков, командир на военното формирование във Враца.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: