Отлично е взаимодействието между полиция, прокуратура и съд в област Плевен, отчетоха на брифинг в МВР – Плевен

01.06.2018 11:59

Днес в сградата на ОДМВР – Плевен се проведе брифинг по актуални проблеми на противодействието на престъпността и опазването на обществения ред в област Плевен. На брифинга присъстваха директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев, главен инспектор Валентин Георгиев – началник на сектор „Охранителна полиция“ и служител от сектор „Противодействие на криминалната полиция“ при ОДМВР – Плевен.
В изпълнение на разпореждане на Главен секретар на МВР, от месец октомври 2017 година е сформиран мобилен екип от служители на отдел „Охранителна полиция“, сектори „Противодействие на икономическата престъпност“, „Противодействие на икономическата полиция“ и „Пътна полиция“ при ОДМВР – Плевен. „Целта на сформирания мобилен екип е посещение на малките населени места на територията на област Плевен и осъществяване на прием на граждани. Това е начин хората да имат възможност пряко да информират МВР за нарушенията на обществения ред и Закона за движение по пътищата, извършени или подготвяни престъпления, както и за случаи, за които е необходимо намесата на други компетентни институции“ коментира главен инспектор Валентин Георгиев. „Над 50 са посещенията, които униформените са направили за пет месеца от 2018 година. Получени са 14 сигнала за конкретни проблеми по линия на сигурността и вече се разследват нарушения и престъпления“. След приключване на срещите, приетите в писмен вид сигнали се завеждат н деловодството на районното управление, на чиято територия е населеното място и се предприемат действия за проверка. „Тази практика допринася за подобряване на чувството за сигурност на населението и повишаване на доверието към МВР“, обобщи директорът старши комисар Начев.
Безопасността на движението по пътищата в областта бе приоритетно разгледана тема на брифинга. Директорът на ОДМВР – Плевен разясни, че постоянството в полицейската работа и наложените санкции ограничават пътно-транспортните произшествия и пътния травматизъм. От общия брой регистрирани ПТП дирекцията има регистрирани тежки ПТП с пет по-малко в сравнение с миналата година. През месец март 2018 година ОД на МВР – Плевен е на първо място в страната по най-голям брой издадени актове и фишове за нарушения на Закона за движение по пътищата – общо 6057. В резултат на предприети нови мерки – допълнителни видеокамери, засилено полицейско присъствие и щателни проверки, не са допуснати тежки пътни инциденти и сериозни нарушения на обществения ред. „Насочваме всички усилия към малките населени места. Предстои лятната ваканция и децата ще бъдат по селата, където контролът от възрастните хора е занижен. Разполагаме мобилни групи, които съвместно с екипи на сектор „Пътна полиция“ в различно време и на различни места в областта по график извършват дежурства. Тези мерки към момента дават добър резултат.“ За ограничаване на движението на каруци в областния град старши комисар Красимир Начев отбеляза, че е проведен разговор в кмета на община Плевен г-н Георг Спартански. Направено е предложение за дискутиране в Общински съвет – Плевен на практики от други области в страната за решаване на този проблем. Добър е опитът на Пловдив в това направление, където каруцата се спира, управляващият разседлава впрегнатото животно и каруцата се репатрира. Нейният собственик я получава от паркинг на общината срещу заплащане.
Следваща точка от изложението на директора бе противодействието на криминалната престъпност. На територията на област Плевен са регистрирани от началото на 2018 година до момента 1507 криминални престъпления, а за 2017 година са били регистрирани 1810 престъпления. В резултат на целенасочена оперативно – издирвателни мероприятия по разследване на престъпленията е постигната разкриваемост от 44.59%, срещу 43.54% за 2017 година. „Отлично е взаимодействието на ОДМВР – Плевен с Районна и Окръжна прокуратура – Плевен, както и Районен и Окръжен съд – Плевен и това е гаранция за успешната ни работа по разследване на престъпленията“, коментира старши комисар Начев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: