Шахматистите на СКШ „Спартак Плевен XXI“ с 4 медала от Македония

29.05.2018 8:01

От 23 до 27 май в град Скопие в Република Македония се състоя международният турнир за юноши и девойки „Квалитет-18“. В него взеха участие 56 състезатели от България, Румъния, Хърватска, Албания, Сърбия, Норвегия и Македония. Те играха 8 кръга по „Швейцарска система“ общ турнир, като след това се направиха класирания и за отделните възрасти.

България бе представена от 8 състезатели, половината от които бяха от СКШ „Спартак Плевен XXI“. Плевенчани играха отлично, като всички успяха да спечелят медали във възрастовите си групи. За пореден път Ева Русева демонстрира отличната си форма. Въпреки че бе 23-та по рейтинг, тя бе единствената девойка, противопоставила се на момчетата в борбата за първото място в общия турнир. С 5 победи, две ремита и една загуба тя набра 6 точки и зае трето място в него, което пък и отреди и убедителна победа при девойките до 14 години. Съотборникът й Владимир Върбанов също се бори докрай за първото място и също финишира с 6 точки, което му отреди пето място в общия турнир и второто при юношите до 16 години. Загуба в последния кръг лиши Кристиян Георгиев от злато при юношите до 12 години, като с 4,5 точки спечели бронзовия медал, а Катрин Нинова с 4 точки спечели поредния си медал – сребърен, при девойките в същата възрастова група.

Отличната игра на възпитаниците на треньора Михаил Гигов е и отлична реклама на град Плевен и предпоставка за покани и в други международни турнири. И на четиримата състезатели сега предстои финален кръг на ученическите игри, където с отбора на МГ „Гео Милев“ ще се борят отново за медали, а клубът им СКШ „Спартак Плевен XXI“ ще бъде домакин на Държавното Индивидуално Първенство за момчета и момичета до 8 и 10 години. То ще се състои за четвърти пореден път в град Плевен от 3 до 10 юни в х-л „Балкан“ и се организира с помоща на Община Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: