Изложба „Духовни ценности“ откриха в Плевен (галерия)

21.05.2018 9:31

Изложба-живопис „Духовни ценности“ бе открита вчера в зала „РОС-АРТ“ на хотел „Ростов“ в присъствието на делегация от Интерпарламентарната асамблея по православие и журналисти. Изложбата е посветена на 25 години от създаването на ИПАП и бе открита от Андреас Михайлидис, генерален секретар на Интерпарламентарната асамблея по православие. Сред официалните гости бяха още Закария Куцнашвили – депутат от грузинския Парламент и член на Международния секретариат на ИПАП, Костас Мигдалис – главен съветник на Секретариата, Лили Вартанян – съветник на Секретариата, областният управител на Плевен Мирослав Петров.

Гостите бяха приветствани от домакина Васил Антонов, който е член на Международния секретариат на Интерпарламентарната асамблея по православие. Плевен и България са център на Православието, каза народният представител, като благодари на официалните гости, уважили голямото събитие. Антонов отбеляза, че това е едно от трите мероприятия, които България организира по случай 25-ата годишнина от създаването на Интерпарламентарната асамблея по православие. „Основното в Асамблеята е да сближава хората, за да може да прави света по-добър. А днес ние го правим по един изключителен начин – чрез най-доброто изразно средство – изкуството“, каза още Васил Антонов, допълвайки, че всяка една картина е едно добро послание към света. Той сподели, че ще предложи на своите колеги през следващата година Секретариатът да се проведе в Плевен.

Генералният секретар на Интерпарламентарната асамблея по православие Андреас Михайлидис не скри радостта си, че има възможността да гостува в нашия град за откриването на великолепната изложба, като сподели повече за мисията на Асамблеята. Общият ни стремеж е да лансираме ценностите на Православието по цял свят и да следваме постулатите, които то ни е завещало, каза Михайлидис. Поздравление по повод откриването на изложбата отправи и областният управител Мирослав Петров. В него той посочи, че именно вярата е онази сила, която съумява да провокира неподозирани сили и възможности, да мотивира хора в името на това да творят, да създават красота и добро. А тази изключителна изложба е красноречив пример за това и аз съм щастлив, че плевенчани ще имат възможността да видят творбите от уникалната експозиция „Духовни ценности“, подредена специално от забележителния акад. Светлин Русев, каза още Петров.

Експозицията включва творби на 25 художници и е подредена лично от акад. Светлин Русев в галерия „РОС-АРТ” в хотел „Ростов”. Сред тях са платната на акад. Светлин Русев, Милко Божков, Иван Велчев, Долорес Дилова, Огнян Кузманов, Валентин Колев, Атанас Атанасов, Нина Русева, Георги Божилов – Слона, Николай Бузов, Анна Топалова, Весела Петрова, Катя Христова, Пламен Моневски. Част от картините са от провелия се в края на месец март пленер „Православни ценности”. Други са от личната колекция на Васил Антонов, а трети – от пленери, които той е организирал и провеждал преди години с акад. Светлин Русев и негови ученици – вече утвърдени и бележити художници. Акад. Светлин Русев, е нарисувал картината „Пиета“ специално за „Духовни ценности”. Тя е създадена по идея на Васил Антонов и е поставена на плаката за събитието.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: