Състезатели от 4 до 82 години участваха в плевенския Маратон на приятелството

20.05.2018 17:09

Днес при слънчево време и почти летни температури, се проведе петото издание на Плевенския маратон. Състезанието за пореден път затвърди името си „Маратон на приятелството“, привличайки над 500 участника от 13 държави, разположени на 3 континента – Непал, Русия, САЩ, Великобритания, Румъния, Испания, Франция, Германия, Македония, Нидерландия, Норвегия, Швейцария и, разбира се, България, съобщават организаторите.

Събитието беше открито от заместник-кмета на град Плевен – Милен Янков, от Трейси Калхун от Посолството на САЩ, както и от основния организатор на маратона – Станислав Георгиев от „Eyes Open“. Стартовата зона, сцената и щандовете на партньорите бяха разположени на ключово място в центъра на града – в основата на площада, между мавзолея и реновираните фонтани. Дисциплините, в които стартираха участниците, бяха класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2х10 км), 3-километров градски крос „Аз мога!“ и детски маратон в три възрастови групи. Основната част от бегачите се съревноваваха на дългите дистанции, като общо около 240 души успяха да финишират в тях. В градския крос се включиха близо 100 души, а в детския маратон участваха рекорден брой от най-младите бегачи – около 170. Най-много деца бяха организирани за участие от ОУ „Васил Левски“ и баскетболен клуб „Спартак“ в Плевен.

Освен участници от различни държави, в събитието се включиха и хора с различен опит в бягането и на разнообразни възрасти – от 4 до 82 години. Най-възрастен беше състезаващият се в 3-километровия безплатен крос бай Христо, а на дългите дистанции – 71-годишен швейцарец, който успя да покрие дистанцията от 21,1 км. За пореден път в маратона се включи и друг ветеран – 67-годишната Бойка Арсова, която отново измина 42,2 км по трасето в Плевен.

Най-бързите състезатели в отделните дисциплини бяха наградени на специална церемония на сцената на градския площад, като освен награди от партньорите на събитието, те получиха и общ награден фонд на стойност 7 000 лв. На първо място в маратонската дистанция се класира Димчо Мицов, който измина разстоянието от 42,2 км за 2:36:07. Димчо беше победител в маратона и през 2016 г., а в миналогодишното издание се класира втори.

Негов подгласник тази година стана Мирослав Спасов (2:47:01), а трети се класира британецът Нейтън Флеър (2:58:29). При дамите първа в маратона финишира Радосвета Симеонова (2:54:15), постигайки трето най-добро време в общото класиране. След нея през финиша премина Таня Димитрова (3:10:30), за която това е втори пореден сребърен медал от Плевен. Трета е Виолета Тотева (3:22:41).

В 21,1-километровата полумаратонска дистанция първи се класира Иво Балабанов (1:11:50), следван от Деян Атанасов (1:13:54) и Ивайло Вълев (1:19:21). При дамите в полумаратона призовите места бяха за Диляна Минкина (1:20:55), Симона Неделчева (1:30:04) и Анастасия Пейчева (1:30:10).

Една от най-атрактивните дисциплини тази година отново беше щафетата на 2 по 10 км. Най-бързият отбор в нея беше на Иво Илиев и Кристиян Великов. На второ място се класира тандемът Кенан Сали и Георги Любенов, а на трето – Емил Борисов и Милен Йорданов. Пълното класиране в основните дисциплини може да бъде намерено на официалния сайт на събитието – http://plevenmarathon.com/results-2018/.

Тазгодишното издание на Маратон „Плевен“, освен богата палитра от участници, предложи и подобрения и новости, които направиха изживяването на състезателите и техните близки още по-приятно. „Винаги се опитваме да чуваме мнението на състезателите, на нашите гости, да подобряваме събитието, да го надграждаме. Тази година, например, имахме червен килим за финиширащите. Изключително важно за нас е, че участват и все повече деца – те са бъдещите маратонци. Привлякохме и много хора в по-напреднала възраст, т.нар. ветерани, за които осигурихме не само безплатна регистрация, но и допълнителен награден фонд. Това са все малки неща, които мотивират все повече хора.“ – разказа минути след края на събитието основният му организатор – Станислав Георгиев от „Eyes Open“.

Маратонът се организира от „Eyes-Open“, Спортен клуб „Бегач“, Българската федерация по лека атлетика и Община „Плевен“. Той се осъществява с любезната подкрепа на Посолството на САЩ, Tr.Art Food Company, Deloitte Bulgaria, VivaCom, SportPass, Palfinger, METRO Cash & Carry, Via Intercar с бранда BMW и Аsics.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: