Плевенчанинът Диян Павлов – Джими демонстрира Гутенберговата преса в Националната библиотека

19.05.2018 11:15

Стотици посетители в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” се наслаждават на демонстрациите с печат на Гутенбергова преса върху ръчно изработена хартия по метода на нейния откривател Цай Лун. Създателят на копието на оригиналната преса от 15 век – Диян Павлов-Джими, посреща гостите на Библиотеката, облечен в ефектен костюм от епохата. А с дългата си бяла брада изглежда като преродил се в наши дни Йоханес Гутенберг, съобщават от културния институт.

Джими е сладкодумен разказвач, който не само споделя истории около създаването на първата печатарска преса, а и повежда слушателите си на своеобразен “поход на буквите” през хилядолетията. Разказите му придружават информацията от авторската му изложба “Преди Гутенберг и след това”, открита вчера в Западното фоайе на Библиотеката. С помощта на 50 табла и множество предмети, свързани с писаното слово, експозицията проследява появата и развитието на различните писмености, както и на средствата, начините и материалите за писане – от Месопотамия и Шумер, през Китай и Египет, Елада и Рим, Средновековието, Европейския Ренесанс и Българското Възраждане, до изобретателя на системата за тиражирано книгопечатане Йоханес Гутенберг и съвременната пачатарска техника.

Диян Павлов – Джими е свободен артист и работи по изложбата повече от 10 години. Той е създател и на Творителница “О’Писменех!” в град Плевен, редовно посещавана от ученици и туристи. Пред тях той изнася цял спектакъл, в който сменя различни костюми според писмеността и материалите, за които разказва. Независимо дали е Цай Лун, Йоханес Гутенберг или Константин-Кирил Философ, на финала просветителят от 21 век задължително получава продължителни аплодисменти.

Демонстрациите на Диян Павлов-Джими в Националната библиотека ще продължат до 24 май. В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост той ще посреща гостите между 12:00 и 14:00 часа, веднага след официалното тържество, организирано от Столичната община пред паметника на светите братя Кирил и Методий.

Фотограф: Иван Добромиров

#тагове:

НАЙ-НОВИ: