Таско Ерменков: По отношение на АЕЦ „Белене” няма правителство, което да е в бяло – всички имат по-голяма или по-малка вина

17.05.2018 14:08

Народните представители от ПГ на „БСП за България” Таско Ерменков и Васил Антонов посетиха Белене на 16 май, часове след като енергийният министър Теменужка Петкова внесе в Народното събрание Доклада с предложения как да бъде оползотворено оборудването за АЕЦ „Белене”. Те се срещнаха с кмета на общината Милен Дулев, след което и с граждани в стола на Домашен социален патронаж. Антонов и Ерменков бяха сред инициаторите през месец март в Народното събрание да се проведе дебат по темата „Енергийната политика на България”. На тази тема и възможностите за развитие на община Белене бе фокусирана срещата им с беленчани.

– Г-н Ерменков, въпросът ми е към Вас като енергиен експерт и заместник-председател на комисията по енергетика в Народното събрание – какъв е Вашият коментар по изготвения от министерството на енергетиката Доклад за бъдещето на АЕЦ „Белене”?

– Аз не съм много убеден, че това е онзи доклад, който очаквахме и който бе обещан, че в края на месец юни ще е готов. По-скоро това е едно решение на Министерски съвет, което е инициирано във връзка с проявен интерес от страна на различни инвеститори за строителството на АЕЦ „Белене”. Казват, че днес в 16.00 часа са го внесли. Аз текста не съм го виждал. Надявам се да е точно този текст, който ще позволи на правителството да започне да преговаря за реализацията на проекта. Това, което искам да подчертая е, че ние винаги и като партия, и като парламентарна група сме били „За” строителството на тази централа, имайки предвид, че тя е важна както за енергийната сигурност на България, така и за хората от Вашия регион.

Искам да Ви споделя едно мое вътрешно убеждение – няма, откакто са настъпили промените от 1989 година, такъв състав на парламента, който да е толкова проядрено настроен.

Нямаме вече време за бавене. Това, което написа БАН, още като изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност през 2008 година съм го писал със същите числа, които те използват сега, т.е. нищо ново не ни казаха. Лошото е, че нямаше устойчива политика в България по отношение на тази централа. Някои свръх ентусиазирани усвоители на средства, ако мога така да ги нарека, компрометираха проекта и това бе една от причините той да бъде спрян. Надявам се това да е обеца на ухото на всички и да си направим централата наистина. Ако ще правим проекта, трябва да го направим на базата на проектното финансиране. Основното участие го имаме с площадката и ядрената част от реакторите. Не е необходимо да има държавна гаранция, не е необходимо да има дългосрочни договори. Аз съм правил едни сметки. При една цена от 55 евро на мегават часа тази централа ще стане печеливша на седмата година. Подчертавам – печеливша, т.е. ще се е изплатила и ще стане печеливша. Това е само около електричеството. А тези, които ще строят и ще са около строителството, хората, които ще дойдат тук?! Спомняте си, че 2004 година имахме идеята тук да има обучителен център. Надявам се, че това също ще бъде продължено.

Очаквам с тази централа един рестарт на икономиката на целия регион и младите хора да виждат перспектива да живеят тук.

– Г-н Ерменков, не смятате ли, че всички правителства от 1981 година, когато започна темата Втора атомна електроцентрала са длъжници на хората от Белене, защото всички надежди и очаквания бяха насочени към централата и общината ни не успя да се развие в друга насока?

– Още когато стана ясно, че трябва да платим реакторите и ни осъди арбитражът, в едно изказване в парламента и по време на един брифинг казах, че по отношение на АЕЦ „Белене” няма правителство, което да е в бяло – всички имат по-голяма или по-малка вина. Също така казах, че е много вредно да гледаме назад, кой е бил виновен и да изтъкваме вините на едни или на други. По-добре е заедно да гледаме напред, за да имаме наистина една атомна централа.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: