Министър Радев: Поздравявам плевенчани, че са се сплотили и си помагат

16.05.2018 19:15

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев беше днес в Плевен заедно с директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов. По разпореждане на Премиера Бойко Борисов, те извършиха оглед на място на районите, засегнати от вчерашната буря със силен вятър и градушка. В Плевен те бяха придружени от кмета на Общината Георг Спартански, областния управител Мирослав Петров, председателя на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев.


„Най-важното е, че няма жертви на снощната буря в Плевен. Добре е, че дърветата са профилактирани и орязани предварително, направена им е санитарна сеч, нека и другите кметове в страната вземат пример и да отделят пари за такава дейност. Поздравявам плевенчани за това, че са се сплотили и си помагат. Ще помогнем на тези, които нямат средства да отстранят щетите, но е добре хората да внимават за собствените си сгради. Сумите за застраховки не са непосилни, има и по-заможни граждани, затова призовавам – нека да застраховат имотите си, това ще облекчи всички”, апелира министър Радев.
На журналистически въпрос имало ли е как да бъде избегнато бедствието, главен комисар Николай Николов отговори категорично, че върху времето няма как да се влияе. „Вчера през целия ден бяхме в непрекъсната координация с колегите от Изпълнителна агенция „Борба с градушките”, коментирахме накъде се движи прословутата т. нар. „суперклетка”. Повече от 170 противоградни ракети са изстреляни по нея преди тя да дойде над Плевен, но няма как те да разрушат всичко. По принцип, „суперклетка” не може да се контролира, това е внезапно явление, придружено с отделяне на много енергия, на вятър, вода, може да предизвика торнадо, може да предизвика и ураган”, каза още главен комисар Николов.
Той поздрави властите и институциите в Плевен за всичко, което са направили за преодоляване на щетите от бедствието и подчерта, че организацията тук е много добра. „Ние виждаме сега само остатъци от бедствието. Превантивните усилия, които полага местната власт, са от изключителна важност. Това е и смисълът на новия Закон за защита от бедствия – да реагираме преди, а не след тях”, подчерта директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.
След Плевен, те се отправиха към село Гривица, където огледаха някои от най-засегнатите къщи и говориха с кмета на населеното място Любомир Ламбев и с местните. На четири от къщите покривите са отнесени изцяло, има десетки, които са с различна степен поражения. Сформирана от Община Плевен комисия е на място и започна описване на причинените от бедствието щети.


Информация и снимки: пресцентър на Община Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: