Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен на 60 години! (снимки)

13.05.2018 9:57

Под знака на 60-годишния юбилей, който чества през тази година, премина Нощта в галерията в Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен. Старт на празника даде Биг бенд Плевен с диригент Пламен Марков, а повече за историята на емблематичния културен институт пред многобройните гости сподели главният уредник Антония Караиванова. Тя отбеляза, че ХГ „Илия Бешков“ е първата галерия в България, отличена с диплом на Министерство на културата за специален принос към културата на страната ни през 1999 г., а през тази година галерията бе предложена за наградата „Златен век“.

Като свещенодействащи хора, оставили сърцето и цялата си трудова биография в галерията, определи екипа на ХГ „Бешков“ кметът Георг Спартански, който бе специален гост на събитието. Историята на Плевен и историята на изкуството имат огромно значение и който и да е кмет – и тези преди мен, и тези след мен, е длъжен да ги съхранява и развива и да помага на културата, каза градоначалникът. Той посочи още, че 60 години са много време за един човешки живот, но малко за една галерия, като отбеляза, че това е времето на утвърждането и признанието и продължаване уверено по пътя, начертан от местните хранители на съкровищницата.

На вниманието на гостите на галерията бе представена напълно новата представителна експозиция, в променено интериорно пространство, с добавени нови автори, като творбите са придружени с двуезични анотации. Специално място е отделено на патрона на галерията Илия Бешков, както и на класиците на плевенската художествена школа Сидония Атанасова и Ангел Спасов. За Нощта в галерията екипът на ХГ „Илия Бешков“ показа още изключителната си колекция от възрожденски щампи и гравюри, йерусалимски и светогорски гравюри, някои от които, освен плевенската галерия, притежават само атонските манастири; западноевропейска гравюра от 17-и до началото на 20-и век; икони от Тревненската школа, сред които и най-старата, която галерията притежава – на Свети четиридесет мъченици от 17-и век; част от последното голямо дарение, направено на културния институт – творби на Виолета Гривишка – Танева; наградени творби от Биеналето на малките форми, което от две години е международна проява; част от колекцията „Шона“, включваща зооморфни и антропоморфни пластики от Зимбабве.

На Нощта в галерията бе представен и луксозният каталог по повод 60-годишнината от създаването на Художествена галерия „Илия Бешков“, издаден със съдействието на Община Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: