Светила в кардиологията обсъждат в Плевен увеличаването на млади пациенти със сърдечно-съдови заболявания

11.05.2018 14:09

От 11 до 13 май в Плевен се провежда Национална конференция по превантивна кардиология и рехабилитация. Събитието е по инициатива на Дружество на кардиолозите в  България и на него водещи специалисти от страната ще обсъждат ранното диагностициране на рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания и ранния им контрол, ранното откриване на високо кръвно налягане, влиянието на диабет върху сърцето и рехабилитация на заболелите. За това информират от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен.

Според специалисти не е тайна, че има подмладяване на заболелите от сърдечно-съдовите заболявания с около 20 години. „Целта ни е да фокусираме вниманието на хората към едно особено състояние, което дълго бе пренебрегвано – фамилна хиперхолестеролемия. Това е наследствено състояние, което представлява генетично унаследяване на висок холестерол, особено при роднини от първа и втора линия, които рано са заболели или починали. „Затова от 2 години всички ние активно работим по издирването на тези хора със сърдечносъдови заболявания или в риск от такива,  за  да ги лекуваме със съвременни средства. Издирването обаче е трудно, защото в повечето случаи това са млади хора, които до появата на заболяването им са нямали никакви симптоми, обясни организаторът на конференцията проф. д-р Снежана Тишева, дмн, Началник на Клиника по кардиология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски”. Тя добави, че установят ли пациент, изследват роднините му, за да установят тяхното състояние и по този начин се стремят да обхванат рисковите фактори и да им въздействат. Ако човек има рано заболели или починали хора от сърдечносъдови заболявания – под 50-годишна възраст при мъжете и под 60-годишна възраст при жените- трябва да дойде и да се изследва, съветват лекарите.

На конференцията ще се обсъжда още ранната диагностика на високо кръвно налягане, като фокусът ще е насочен към т. нар. „маскирана хипертония” – състояние, при което кръвното налягане е нормално при лекаря, но високо в ежедневието, особено през нощта. Тук рисковите групи са млади мъже, хора с бъбречни заболявания, диабетици и хора , страдащи от безсъние и затруднения в дишането. Според водещите кардиолози, възможността за ранна рехабилитация на техните пациенти в страната ни е тежко пренебрегната, защото с реформите центровете, които са се занимавали с това, са отпаднали, а те са били много важни. Затова подобряването на двигателната активност със сигурност е начин на подобряване качеството на живот на пациентите, страдащи от различни сърдечносъдови заболявания, съветват още лекарите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: