До 6 юни обявяват резултатите от изпитите при седмокласниците, вижте указанията на РУО-Плевен!

10.05.2018 13:12

По график, утвърден със заповед на министъра на образованието и науката, изпитите от националното външно оценяване за учениците от VII клас през учебната 2017/2018 година, ще се проведат на:

21 май 2018 г. Български език и литература

23 май 2018 г. Математика

Началото на изпитите е от 10:00 часа. Учениците полагат изпитите от НВО в училището, в което се обучават, информират от Регионалното управление на образованието – Плевен.

В деня на изпита учениците се явяват в изпитната зала с документ за самоличност и със служебната бележка, удостоверяваща мястото за явяване на изпита чрез тест. Заемат определените им места не по-късно от 9:45 часа.

Националното външно оценяване по български език и литература (БЕЛ) и по математика е писмен. Равнището на компетентностите на седмокласниците и по двата предмета се проверява чрез тест в два модула с време за работа. Продължителността на първия модул е 60 минути, а на втория модул- 90 минути:

Продължителността на изпитите чрез тест по БЕЛ и по математика за ученици със специални образователни потребности се удължава с 40 (четиридесет) минути спрямо продължителността на всеки от модулите.

Продължителността на изпитите чрез тест по БЕЛ и по математика не включва времето за съобщаване на изпитния вариант и техническата подготовка за започване на втория модул.

Оценката на изпита от националното външно оценяване се формира в точки като сбор от резултатите от двата модула, като максималния брой точки от двата модула – 100, за първия модул – 65, а за втория модул – 35 точки.

С резултатите от изпитите чрез тест по БЕЛ и по математика в края на VII клас се осъществява приемането на места по държавния план-прием на ученици в VIII клас за общинските профилирани и професионални гимназии за държавните професионални гимназии, за паралелките с профилирана подготовка в средните училища и за паралелките за професионална подготовка в обединените и в средните училища.

Резултатите от тестовете по БЕЛ и по математика ще бъдат обявени до 06.06.2018 година.

  • Седмокласниците не подават заявления за полагане на НВО по БЕЛ и по математика. Такса не се заплаща.

за изпита по БЕЛ учениците:

  • изслушват един път текста за преразказ;
  • получават един екземпляр от текста за преразказ и го четат самостоятелно в рамките на 15 (петнадесет) минути, след което го връщат на квесторите;
  • по време на изслушването и на самостоятелното четене на текста за преразказ нямат право да си водят бележки;

за изпита по математика:

  • учениците имат право да нанасят означения или да правят изчисления по задачите върху тестовата книжка и на листа с формулите;
  • ползват линия, пергел, транспортир, триъгълник, молив и гума;
  • не ползват коректори, калкулатори, справочници и мобилна комуникационна техника

Периодично ще бъде публикувана информация за предстоящите дейности съгласно графика, добавят от Регионалното управление на образованието – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: