„Мост към поколенията“ събира на 19 май бивши възпитаници на НУ „Христо Ботев“ – Плевен

09.05.2018 12:46

Инициатива „Мост към поколенията“ организира Начално училище „Христо Ботев“ – Плевен. Проявата е по идея на директора Цветелин Горанов, като на нея са поканени всички бивши възпитаници на най-голямото начално училище в Плевенско. Повече за нея днес в пресклуба на БТА разказаха Цветелин Горанов и преподавателите Калина Гогичева, Наталия Ботева и Мариана Христова. Събитието е на 19 май, като началото ще бъде дадено в 18.30 ч. със събиране по випуски в двора на НУ „Христо Ботев“ и разглеждане на материалната му база, а от 20.30 ч. е предвиден празничен концерт под мотото „Горди ботевци сме ние“. В него участие ще вземат както настоящи, така и бивши възпитаници на училището. Празникът ще се проведе в двора на началното училище, а при лошо време – в салона на Военния клуб. Събрани са и множество архивни документи, които ще бъдат показани на 19 май, а за да бъде по-пълна изложбата съдействие е оказал Регионалният исторически музей в Плевен.

Тази идея се роди още преди време, като причината бе, че много от нашите вече бивши ученици, водени от носталгията и хубавите спомени от ученическите години, се връщат отново и отново в първото си школо, сподели Цветелин Горанов. Той отбеляза, че през НУ „Христо Ботев“ са преминали поколения плевенчани, като сред емблематичните му възпитаници е почетният гражданин на Плевен арх. Кирил Русков, завършил през 1941 г. Цветелин Горанов посочи, че днес в училището учат 460 деца в общо 19 паралелки. С гордост той сподели, че вече седма година НУ „Христо Ботев“ – Плевен е на първо място в областта на националното външно оценяване, а през 2015 г. – на 15-о в страната сред 1868 училища.

Изключително вълнуващо и приятно е да работиш сред хора, които ти имат доверие и те познават от най-ранните ти години, сподели Калина Гогичева, която работи в НУ „Христо Ботев“ от 25 години, а също така е негов възпитаник. Тя отбеляза, че вече преподава на децата на бивши свои ученици, преминали през училището. „Хубавото е, че при нас се запазва патриархалният дух и семейното начало. Убедихме се, че сме успели да запазим тези ценности, когато децата започнаха да носят свидетелства за завършено образование, грамоти и снимки на своите майки, бащи, баби или дядовци. Това е много приятно, защото те се вълнуват, че продължават линията, започната от семейството“, каза още Гогичева. От своя страна, Наталия Ботева, която е с 6 години стаж, като учител в НУ „Христо Ботев“, посочи, че има удоволствието да работи с един прекрасен колектив, от който е научила и продължава да учи много неща. „Тези хора предават любовта си към училището на децата, така както я предават на нас, по-младите колеги. Това ни помага да вярваме в децата, да положим основите на тяхното образование и да бъдем добри и като учители, и като хора“, допълни младият преподавател.

Щастлива съм, че тук срещнах колегиална подкрепа, приемственост и много нови идеи, за които съм благодарна, каза едно от най-новите попълнения в екипа на НУ „Христо Ботев“ – Плевен – Мариана Христова. Тя сподели, че едва ли има нещо по-хубаво от това да виждаш всеки ден щастието в детските очи и тяхната искреност. Те никога не лъжат и винаги усещат, когато някой човек е добронамерен към тях и иска да им даде нещо, каза Христова. Педагогът определи инициативата „Мост към поколенията“ като един много добър шанс за среща на различните випуски на училището. А какъв по-хубав момент от това всеки един от тези хора да си спомни за първия учебен ден, първия учител, който никога не се забравя и трепетното вълнение, което ги е обземало, когато прекрачват училищния праг, допълни Мариана Христова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: