Близо 400 жители на област Плевен се информираха за възможностите на Европейските структурни и инвестиционни фондове

04.05.2018 16:39

През март и април ОИЦ – Плевен проведе поредната информационна кампания в единадесетте общини на областта. Събитията по места гарантират по-добра достъпност на всички заинтересовани до информация за възможностите за осъществяване на проектни идеи с финансова подкрепа от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Екипът на Областния информационен център в Плевен посети през март и април единадесетте общини в областта, за да запознае всички интересуващи се с актуалните възможности за кандидатстване по оперативните програми в България. Близо 400 посетители на мобилните щандове поставиха въпросите си и получиха разяснения от експертите. По този начин се гарантират по-широкият достъп до информация, необходимата прозрачност и насочване на вниманието към някои особености на процедурите.

Особено голям е интересът към подпомагането на сега навлизащите в земеделието производители – проектни предложения по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от Програмата за развитие на селските райони се приемат до 17:30 часа на 14 юни 2018 г. Освен че трябва да са на възраст между 18 и 40 години, кандидатите следва да имат стопанство с икономически размер между 8 000 и 16 000 евро стандартен производствен обем, да притежават документ за собственост за земята или пък договор за аренда или наем с минимален срок от 5 години. Приоритет ще имат секторите „Животновъдство“, „Плодове и зеленчуци“, стопанствата в процес на преход или преминали вече към биологично производство.

Все още не всички желаещи да кандидатстват знаят, че това се извършва единствено по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020). Който ще подава проектно предложение, трябва да има квалифициран електронен подпис (КЕП) – с него ще подпише електронния формуляр. Необходимо е да посочи и валиден електронен адрес, да следи редовно съобщенията си, защото цялата кореспонденция и уведомления във връзка с оценката, а при одобрение и отчитането, ще се осъществяват чрез електронния му профил.

Всички тези особености, както и изискванията към кандидатите, допустимите разходи, критериите за оценка и работата с ИСУН 2020 разясняват подробно експертите от ОИЦ – Плевен. Актуална информация може да се получи не само по време на организираните информационни събития, но и ежедневно в офиса в Плевен, по имейл или по телефон.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: