Гергьовски люлки са залюляха в Левски /фотогалерия/

01.05.2018 12:24

С възстановка на народната традиция за Гергьовден тази сутрин започна петото издание на Фолклорен фестивал „Гергьовски люлки“ 2018 г. в град Левски – пролетен  празник на фолклора и народната традиция, на младостта, таланта и красотата.

Нека има мир и любов в сърцата, това е желанието на организаторите на прекрасния празник  Община Левски и НЧ „Георги Парцалев 1901“ – гр.Левски.

Петото юбилейно издание на фестивала прави чест на организаторите, че за изминалите години фолклорното събитие зае достойно място в културния календар на страната, а силата и красотата на националното ни духовно богатство вдъхновяват за нови открития и постижения. Около 700 са участниците от 4 до 87 години .

Христос Воскресе, честит празник на труда и работническата солидарност, честит празник на в. „Дума” и празник за жителите и гостите на град Левски бяха поздравите днес от домакини и гости. Специални поздрави бяха отправени и към спонсорите, хората с любов към фолклора и желание за утвърждаване на фестивала.

Кметът на Община Левски Любка Александрова откри фестивала  „Гергьовски люлки“ с радост  и  надежда, че от тази сцена ще тръгнат новите Борис Машаллов или Мита Стойчева, че тези малки деца и участниците във фестивала ще запазят  северняшката традиция. Първи май е ден на правото на хората на достоен труд и достоен живот, подчерта Александрова и поздрави всички за празника, поздрави за празника и журналиста от в. „Дума” Ина Михайлова, изключителен приятел на общината.

Авторитетно, петчленно, жури с председател проф.д-р Тодор Киров, декан на факултет „Музикален фолклор и хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, зам.председател журналиста от в. „Дума” Ина Михайлова, Елка Недялкова, Валентин Недялков и Даниел Цолов – преподаватели в Националното училище по изкуствата”Панайот Пипков” гр Плевен ще има не леката задача да отличи на-добрите.

Проф.д-р Тодор Киров поздрави всички и сподели, че се чувства много уютно на празника в Левски.

Грандиозния фолклорен празник откриха домакините с изпълнение на ФФ „Иглика” от ДГ „Локомотив” с худ. р-л Мариета Аспарухова.

Най-малкият участник, само на 4 години, Теодор Пламенов Трифунов с песента „Гайда свири сред село” получи бурните аплодисменти на публиката за изключителното  представяне и специална награда от кмета на общината Любка Александрова за най –малък участник – велосипед.

Водещи на фестивала са Ганчо Александров, Галя Иванова, ученичка от СУ „К.Попов”, Красимир Кръстев – худ. р-л в НЧ ‘Г.Парцалев-1901” и Василка Ненкова – учител в ДГ „Локомотив”.

125  са участниците във фестивала днес –  певчески и танцови състави, индивидуални изпълнители от градовете и общините Плевен, Свищов, Габрово,Летница, Пордим, Тетевен, Павликени, Белене ще се надпяват и надиграват с изпълнения на автентичен и обработен фолклор.

Вечерта ще бъде изнесен и гала концерт на НЧ „Г.Парцалев-1901”.

Снимки и информация: Община Левски, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: