Легендарната група „Атлас“ в Плевен: Новата българска музика има нужда от своето гарантирано място в ефира

21.04.2018 15:19

Легендарната българска група „Атлас“ бе специален гост на провелия се снощи благотворителен концерт в подкрепа на Международен фестивал на китарата Плевен 2018. Георги Арсов – вокал и китара, Петър Писарски – китара и Иван Несторов – бас изпълниха някои от вечните хитове на бандата, като заслужено обраха аплодисментите на стотиците гости на събитието. Ето какво споделиха пред „Плевен за Плевен“ Георги Арсов и Петър Писарски минути преди началото на благотворителната проява:

Петър Писарски: С момчетата сме изключително щастливи от поканата да подкрепим този фестивал за млади музиканти. Радвам се, че има толкова много деца, увлечени от музиката, на които пожелавам бъдещи успехи. Зная, че тази година предстои четвъртото издание на фестивала – дай Боже, той да има още много издания и да привлича все повече млади музиканти.

– Да ви очакваме ли на плевенска сцена и в рамките на самия фестивал?

Георги Арсов: Защо не. Постоянно се стремим да подкрепяме дейности, свързана с музиката. В днешно време тя се превърна по-скоро в средство за правене на пари, докато на такива места, като фестивала в Плевен, тя остава във вида, в който е замислена да бъде – начин на живот. В правенето на музика е изключително важно да извървиш целия път, който е необходим, за да знаеш колко е ценно да си там, където се намираш в момента. Хубаво е, че все още има хора, които организират подобни събития, както и такива, които дават от труда си, за да участват в тях.

– Какво, според вас, мотивира тези млади хора да се занимават с подобна некомерсиална музика?

Петър Писарски: Музиката е магия. Който се е докоснал до нея, знае, че това е нещо за цял живот, а аз съм една от „жертвите“ – зарязах архитектурата заради музиката и не съжалявам за това. Факт е, че парите са нещо много важно, но има и други задачи, които са ни от Бога и трябва да изпълняваме.

Радостен съм, че особено напоследък имам възможността да работя с талантливи деца. Започнахме записи за един детски албум, който се надявам да бъде готов в края на тази или началото на следващата година. Той ще включва 12 мои песни за деца. Вече направихме и опит деца да пеят песни на група „Атлас“ – имаме три готови записа на „Играта свърши“, „Един щастлив празен ден“ и „Есенни цветя“.

– Как реагират децата на музиката на „Атлас“? Не е тайна, че по-голямата част от тях харесват по-различна музика.

Петър Писарски: Не мога да скрия задоволството си от факта, че музиката ни се приема изключително добре от тях, а тук е мястото да благодаря за подкрепата от страна на родителите. Това им прави страхотна чест, тъй като те отделят много време за заниманията с музика на своите синове и дъщери, които ходят не само на уроци, но и на концерти и фестивали.

Георги Арсов: Идеята на всичко това е тези деца да имат правото да избират как да живеят. Защото всичко започва от изкуството – то е лоното на това как ще се развиваш. Ако слушаш качествена музика, четеш качествени книги и гледаш хубави филми, животът се нарежда в една много по-подредена линия. За жалост, гледайки в какво се възпитават днес младите, се чудя какво ще разказват след години на децата си за своето детство… Затова целта ни е поне в 1% от тези деца да остане спомен за това, че детството им е било смислено.

Петър Писарски: Нарича се културен спомен. Той представлява това, което е останало от детството ти като допир до изкуството. Много е важно той да съществува в бъдещите поколения, въпреки тоталната комерсиализация днес. Свидетели сме на изкуствено еднообразие, което ни се представя в медиите и което включва изключително некачествени образци. Когато се показва само пошлото, а другото остава скрито, това не води обществото към нищо добро.

– А оптимисти ли сте в каква посока ще се развие тази тенденция?

Петър Писарски: Много е важно държавата да се намеси и да се замисли за младото поколение. Защото мисля, че в момента децата са превърнати в жертви или заложници на управниците ни. Когато това се промени, тогава ще има надежда.

– Каква е тайната група „Атлас“ толкова години да се задържи успешно на българската сцена?

Петър Писарски: Цената, която платихме, е смяната на много музиканти, преминали през групата. В момента работим страхотно, наскоро издадохме и албум с нови песни. Проблемът е, че слушателите могат да се докоснат до него, само ако влязат в Интернет, а ние не искаме да става така. Трябва новата българска музика да има гарантирано едно поне малко пространство, където хората, които се интересуват, да могат да се докоснат до това, което се създава в момента в България.

Много често чувам коментари от типа „Аз не харесвам съвременната българска музика“. Това е нелепо като формулировка, тъй като днешната ни музика включва изключително много заглавия. Само през миналата година са били издадени 76 албума. Умножено по 10 това прави 760 песни, а сигурно има поне още толкова неиздадени. Това, обаче, което ни се представя като „съвременна българска музика“, са 20 от тези албуми, които ни се набутват насила и се въртят до безкрай в медиите с цел да се извлече финансова изгода и да се създадат фалшиви звезди. Не искаме това да продължава и затова е нашата борбата в тази посока.

Решението е много лесно, но то включва няколко промени в Закона за радиото и телевизията. Нека има разнообразие, а оттам насетне хората сами ще отсеят качественото от некачественото. Ако има много песни, слушателите сами ще направят своя избор. Не можеш да излъжеш лесно един човек – той веднага усеща дали нещо е хубаво или не.

Георги Арсов: Аз съм част от „Атлас“ вече три години, но все още се чувствам странно. Отговорноста е доста голяма, тъй като хората очакват от мен да съм Дони или Веско. От друга страна, смятам, че тази среща на поколенията, която е факт в „Атлас“, е интересна и за публиката, и за нас, като изпълнители. Най-важното е, че е налице свобода, която е от изключителна важност за един артист. Защото ако затвориш едно животно в клетка, то започва да губи инстинкта си.

– Какво се случва в момента около група „Атлас“?

Петър Писарски: През тази година ще заложим на повече концерти и участия. След Плевен гостуваме в Кърджали, а на 1 май сме в София, където ще участваме в концерт под мотото „За повече българска музика“. Поканени сме в Етрополе за концерт по повод Деня на зетьовете, а сигурно ще вземем участие и в тазгодишния рокфест в Кнежа. Не се оплакваме от липса на срещи с публиката, но искаме още!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: