Георг Спартански: За да има спорт и децата да бъдат привлечени от него, трябва да създадеш необходимите условия

21.04.2018 12:04

„Казвал съм много пъти, че Плевен има хиляди проблеми, но един от най-сериозните е този със спортната база, която е в катастрофално положение. Естествено, желание това да се промени не липсва, но всичко опира до финансови възможности и то за много милиони“. С тези думи се обърна кметът Георг Спартански към събралите се вчера в зала „Плевен“ на Областна администрация на организираната от него среща по проблемите на спорта в нашия град, в която участие взе и председателят на Общинския съвет Мартин Митев. Повод за срещата стана инициираната от граждани подписка във връзка с окаяното състояние на спортната база в Плевен, адресирана до министър-председателя на Република България Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Както стана ясно на срещата, към този момент тя е подкрепена от над 3 000 граждани, въпреки че темата събра в Областна администрация едва около 40 човека, загрижени за бъдещето на спорта в Плевен.

Пред присъстващите Спартански се спря подробно на готовите проекти за нови спортни съоръжения и милионите, които ще струва реализацията им, както и на това какво е нужно, за да бъдат реновирани съществуващите зали. „През тези две години и половина от началото на мандата ми след решение на Общинския съвет отделихме пари от бюджета на Общината, за да направим ремонт на зала „Спартак“ за около 90 000 лева. Той, разбира се, не решава проблема, който е решим единствено с построяването на „Арена Плевен“, първият етап от строежа на която е приключен, а за втория са необходими около 8 млн. лева“, коментира градоначалникът. Той отбеляза, че изграждането на залата е възможно с целево финансиране от държавата, като не скри опасенията си, че ако не бъдат намерени пари обектът може да се превърне във втори паметник, като недостроената зала на входа на „Кайлъка“. Георг Спартански се спря и на състоянието на зала „Балканстрой“, покривът на която бе ремонтиран през миналата година. Сега предстои пълна подмяна на паркета, което ще ни струва още около 100 000 лева, каза кметът, допълвайки, че има идея за иницииране на дарителска кампания за подмяна на част от седалките в залата.

На срещата бе коментирано и положението на покритата лекоатлетическа писта, която както кметът отбеляза е държавна, а не общинска собственост. „По изчисление на специалисти са необходими около 200 000 лева, за да се осигури отопление на газ, като сумата не е непосилна за държавния бюджет. Така, през зимата децата ще могат да тренират в едни нормални условия, а не при минусови температури“, отбеляза Спартански. Колкото до проекта за цялостна реновация на стадион „Плевен“, градоначалникът сподели, че той е на стойност 15 млн. лв., които очевидно няма как да дойдат от собствените приходи на Общината. Отделно той коментира и парите, с които местната администрация подпомага дейността на спортните клубове, посочвайки, че сумата е увеличена двойно и за тях вече са предвидени около 500 000 лева.

„За да има спорт и децата да бъдат привлечени от него, трябва да им създадеш необходимите условия. За съжаление, Община Плевен не прави изключение от българските общини, които нямат възможност сами да строят големи спортни обекти. Наясно сме, че единственият начин децата да не бъдат на улицата и да намалеят спринцовките в района на паметника на генерал Скобелев е да се занимават със спорт. Когато имаш друго занимание, то те мотивира и възпитава по друг начин. Знам, че поддръжката на нова спортна база ще ни струва скъпо, но съм убеден, че това е пътят за бъдещето на Плевен“, отбеляза Георг Спартански.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: