Плевенски акордеонисти с отличия от международен конкурс в Белград

21.04.2018 10:02

Акордеонисти и преподаватели от НУИ „П. Пипков” – Плевен се завърнаха с три награди от международния конкурс „MEHFEST” в Белград. В конкурса участваха изпълнители на акордеон и баян от Сърбия, Босна и Херцеговина, България и Унгария.
Магда Цекова и Теодор Маринов заеха първи места съответно в V и VI група. Те изпълниха по едно оригинално произведение, написано за акордеон, което е задължително и програма по избор. Магда Цекова се представи с „Алеманда” II Френска сюита от Й. С. Бах, Детска сюита №2 от Вячеслав Семьонов и „Цирк” – Виктор Фоменко. Конкурсната програма на Теодор Маринов включваше Соната от Доменико Скарлати, българското произведение – Вариации върху „Полегнала е Тодора” от Красимир Кюркчийски и джазовата пиеса – „Пурпурно червено” от Арт Ван Дам.


В VIII група участваха изпълнители родени през 2001 г. Те задължително изпълняват една творба написана до 1800 година, едно оригинално произведение за акордеон и програма по избор. Михаела Хиткова зае II място с програма, включваща Соната от Доменико Скарлати, „Монолог” от Франк Анжелис и Соната №2 от Владислав Золатарьов.
В рамките на международното събитие гост беше Франк Анжелис – композитор и преподавател в Националната музикална академия – Gennevilliers. Неговите композиции се отличават с оригиналност, модерен стил, много популярни сред изпълнителите и аудиторията, част са от програмите на някои от най-големите инструменталисти като Мика Варинен (Финландия), Грейсън Масефийлд (Нова Зеландия), Доми Еморин (Франция), Роман Жбанов (Русия), Петър Марич (Сърбия) и т.н.
Магда Цекова, Михаела Хиткова и Теодор Маринов имаха уникалната възможност да изработят с композитора, неговите пиеси „Монолог” и „Hommage a Paco”. За учениците и преподавателите Ценка и Румен Тодорови, майсторският клас с Франк Анжелис остава една незабравима среща с идеите на най-изпълнявания на баян/акордеон, съвременен композитор.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: