Ученици от Плевен с отличия от Националното състезание за финансова грамотност „Финансов лагер“

17.04.2018 13:17

За шеста година JA България и Ситибанк организираха за ученици от гимназиален етап Националното състезание за финансова грамотност „Финансов лагер“. Участие в двудневната инициатива взеха 63 ученици от 21 училища в 13 града, които през тази учебна година изучават програмата „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт.
Разпределени в 12 екипа учениците работиха над казус, свързан със съставяне на бюджетен план на предприятие. Всеки екип изтегли една сфера на бизнес – технологично, социално, зелено предприемачество, финансов сектор, образование и култура, в която трябваше да генерира иновация. Отборите съставиха и бизнес план за нейното реализиране.


За да бъдат убедителни учениците имаха задача да представят бюджет за продажбите, бюджет за разходите и бюджет за паричните потоци за две тримесечия с реалистично изчислени резултати.
По време на иновационния лагер екипите получиха подкрепа от трима бизнес ментори от Сити, а в края на втория ден представиха идеите си пред жури от представители на JA и компанията.
Спаска Ананощева, бизнес доброволец от Ситибанк: „За първи път участвам като бизнес доброволец и съм впечатлена от интересните идеи, които чух през двата дни на лагера. Вчера се включих и като ментор на отделните отбори и ми хареса енергията, която имаха при представяне на презентациите си. Те са ново поколение, което сега мечтае и се опитва да реализира мечтите си и се радвам, че успях да помогна в този процес.“

В края на втория ден всички 12 идеи бяха представени пред журито. В него се включиха Спаска Ананощева и Петя Георгиева от екипа на Ситибанк и оперативния директор на JA България, Вера Петканчин. След дълга дискусия и подробно съгласуване журито единодушно реши да обяви за победител идеята на учениците от отбор „Power Girls” (Мария Иванова, ДФСГ „Интелект“, Плевен; Петя Горанова, 23 СУ „Фр. Жолио-Кюри“, София; Нифка Крънчева, СУ „Васил Левски“, Велинград; Зорница Иванова, ПТГ „Н. Вапцаров, Самоков; Михаела Дакова, ПМГ „Баба Тонка“, Русе). Те предложиха проект за вендинг машина за рециклиране на стари тетрадки и учебници, които да се събират в училищата и да получават точки в специална електронна карта, с която да могат да купуват нови учебни материали.

„Идеята на Power Girls е наистина много практична и лесна за реализиране. В училищата, а и в много други институции, се генерират доста хартиени отпадъци, които би могло да се събират по по-мотивиращ начин и да се поощряват тези, които го правят“, сподели Галина Томова от Ситибанк след награждаването на участниците.

Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA допълни: „Идеите, които спечелиха награди днес имат реален бизнес потенциал и това само доказва, че има необходимост да провеждаме такива иновационни лагери, тъй като младите хора днес се нуждаят от място, където да могат да ги споделят и да получат подкрепата и на бизнеса в най-ранен етап.“

На второ място журито класира идеята на учениците Панайота Вангелова, СУ „Васил Левски“ Карлово; Михаела Витанова, НПГПФ, София; Методи Димов, НГПИ Св. Лука, София; Ангелина Дрянкова, 166 СУ „В. Левски“, София; Иванина Иванова, 108 СУ Н. Беловеждов, София. Тяхната идея е създаването на смарт гривна, която да се използва за проследяване на физическото състояние на спортисти и прогнозиране на тяхната издръжливост.
На трето място се класираха два екипа, тъй като журито беше впечатлено от работата и на двата отбора – това са: Мартин Дарелов, СГСАГ“Христо Ботев“ София, Даниела Карагьозова ПАГ “ Гео Милев“, Русе; Любомир Лазаров, ДФСГ „Интелект“, Плевен; Константин Динков, ПМГ „Баба Тонка“, Русе; Даниел Василев, 23 СУ „Фредерик Жолио- Кюри“, София. Те предложиха идея за изграждане на образователна платформа, в която учениците да получават помощ от учители онлайн, след като са гледали уроци на платформата. До тях се наредиха като втори екип с трето място: Аджар Таракчиев ПАГ „Гео Милев“, Русе; Благовеста Бъчварова, ДФСГ „Интелект“, Плевен; Петра Лебед, 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“, София; Виктория Трифонова, СУ „Васил Левски“, Карлово; Йоана Йорданова СУ „Козма Тричков“ Враца; Силвия Недева, Общински детски комплекс, Средец. Те предложиха идея за микрочип-имплант, който да се използва в здравеопазването и да предоставя жизненоважна информация за пациента на болниците и лекуващите лекари в различни ситуации.
JA и Ситибанк организират финансовото предизвикателство за шеста поредна година. Усилията на двете организации и през 2018 г. са обединени в #PathwaysToProgress – инициатива с фокус върху подготовката на младите хора, за да бъдат успешни в съвременната икономика.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: