Мавзолеят грейва в алено за Световния ден на хемофилията

16.04.2018 13:52

Параклис-мавзолеят „Свети Георги Победоносец“ в Плевен ще бъде обагрен в червена светлина тази вечер и утре вечер, стана ясно на днешния брифинг в Общината.

Поводът е отбелязването на Световния ден на хемофилията, а идеята е на плевенчанина Бойко Гаргов и сина му Кирчо, който страда от коварното заболяване. Реализацията ще бъде дело на фирма Рули ООД.

Бойко Гаргов, който е местен координатор на Българската асоциация по хемофилия, сподели повече за болестта и идеята за отбелязването му, като посочи, че на 17 април в червена светлина грейват редица емблематични обекти по света. Гаргов отбеляза, че за хемофилията има единствено поддържаща терапия, а лечението струва между 11 и 15 000 лева, като за щастие средствата изцяло се поемат от държавата.

Хемофилията е заболяване, при което кръвта не се съсирва или се съсирва много бавно, тъй като организмът не изработва някоя от съставките на кръвта, участващи в нейното съсирване. Оцветяването на сгради в червено е световна инициатива, но в Плевен се прави за първи път. Вроденото наследствено нарушение на кръвосъсирването е рядко заболяване и за него не се знае много сред обществото. Проявлението на хемофилията е равномерно по целия свят и засяга 1 мъж на 6 000 души мъжко население и 1 жена на 1 000 000 души. Към момента лечение на заболяването няма, но терапията осигурява на болните пълноценен живот. При липса на терапия обаче болестта води до тежки ставни проблеми и инвалидизация в по-зряла възраст.

Снимки: Плевен за Плевен и архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: