Близо 500 жители на община Гулянци заявиха „И тук е България!”

13.04.2018 8:02

Жители на селата Милковица, Долни Вит и Сомовит излязоха на протест с искане за незабавен ремонт на път PVN II-11, който е част от републиканската пътна мрежа. На протеста присъстваха кметовете на трите населени места, кмета на общината, общински съветници и граждани от съседни селища. Протестиращите блокираха движението за един час от 10:00 до 11:00 часа. За това време от двете страни на блокадата се събраха опашки от товарни и леки автомобили, което е показателно за значението на отсечката, не само на местно, а и на национално ниво.


С протестиращите се срещна Ивайло Денчев – директор на Областно пътно управление. Той изслуша исканията им и по-късно през деня бе постигната договореност – незабавно да започне запълване на дупките, с което да се предотвратят инциденти и ПТП. От Агенция «Пътна инфраструктура» са дали уверение, че за ремонта на пътя има готов проект и до 20 април ще започне рехабилитацията му. От своя страна от местната инициативна група са отменили плануваните за следващите дни блокади, но са категорични, че не се ли изпълнят поетите ангажименти, още на 23 април възобновяват протестните действия и гражданското неподчинение.


Ще припомним, че причина за недоволството на гражданите е ужасяващото състояние на пътя в участъка му от с. Милковица, през с. Долни Вит и с. Сомовит до разклона за Никопол при с. Черковица и липсата на адекватни действия от страна на държавните институции.
През месец март бе сформирана местна гражданска инициатива, която се обърна с молба до Министъра на регионалното развитие, Агенция пътна инфраструктура, Областно пътно управление и Областния управител на област Плевен за предприемане на незабавни мерки за ремонт на пътя. Писмото бе подкрепено с подписите на 1632 – ма граждани. Община Гулянци също нееднократно е сигнализирала за състоянието на пътя, защото той е единствена връзка на жителите на селата Милковица, Долни Вит и Сомовит с общинския и областния център и съответно е единствен достъп до тях на обществения транспорт, колите на спешна помощ, пожарната и социален патронаж, ученическите автобуси. Трафикът допълнително се натоварва от тежките камиони, пътуващи от и за пристанище Сомовит. Към момента цялата отсечка е осеяна с дупки, някои от които с диаметър над 2 метра и дълбочина над 25см. Има участъци, на които изцяло липсва настилка. Актуалното състояние на пътя е реална предпоставка за възникване на произшествия и инциденти.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: