200 години от рождението на Цар Освободител и ген. Тотлебен ще бъдат отбелязани в Плевен

12.04.2018 14:49

Руското историческо общество и Руското военноисторическо общество са отправили предложение в Плевен да продължат дискусиите, стартирали на 10 декември миналата година, с участието на техни представители, както и на такива от академичните среди. Това съобщи на пресконференция днес Румен Петков дни след визитата си в Москва. По думите му, следващата дискусия ще се проведе през третата десетдневка на месец май, като отбеляза, че руската страна държи на участието на кмета на Плевен Георг Спартански и директора на РВИМ – Плевен Емилия Зорнишка, които също бяха сред участниците в днешната среща с медиите.

Петков сподели, че в Плевен в края на месеца ще бъдат отбелязани 200 години от рождението на Цар Освободител Александър II и ген. Едуард Тотлебен. Първата благодарствена църковна служба по повод Плевенската епопея е била отслужена в храм „Свети Николай“ в присъствието на императора и нашата идея е именно там да бъде отбелязана и годишнината от рождението на двамата, посочи Румен Петков. Той разкри, че вече са водени разговори с Плевенския митрополит Игнатий в църквата да бъде отслужена панихида в памет на Цар Освободител и ген. Тотлебен.

По време на срещата Румен Петков подари на кмета Спартански и Емилия Зорнишка плик и картичка по повод 140-годишнината от Освобождението на България. От своя страна, градоначалникът връчи на Петков почетен плакет, посветен на 140-годишнината от Освобождението на Плевен с благодарност за активната му дейност за организирането на честванията.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: