Лъчезарна учителка представя Плевен във фотопроекта „Аз съм Българка!“ – Продължението

10.04.2018 11:31

Великденските празници бяха добро начало за снимките на сюжета „Плевен“ от Националния проект „Аз съм Българка!“ на професионалния фотограф Радослав Първанов. След като идеята му безапелационно спечели Голямата награда в четвъртите годишни номинаци „Събитие на годината в областта на културата – Габрово 2017“, 24-годишният габровец е още по-уверен в реализирането на оригиналната си идея да направи алманах на българската красота.

Единственият по рода си у нас фотопроект, на който работещият студент е автор и продуцент, започва в края на 2014 година като една фотосесия в Старинния Пловдив, а неговият първи фолклорен модел е красива 17-годишна пловдивчанка в автентична българска носия. Българка с главна буква е всяка една от 20-те красиви българки, към които Радослав впоследствие отправя поканата си да станат участнички в неговия Национален проект „Аз съм Българка!“. Всички те са с изявена родолюбива нагласа и имат пряко отношение към българския фолклор и традиции като танцьорки или певици  във фолклорни състави, бродират български шевици или участват в исторически възстановки. Кадрите младият фотограф заснема през цялата 2016 година и представя в началото на май миналата година с фотоизложба и филм. Веднага след това получава покана по повод 140-годишнината от Шипченската епопея проектът да гостува с 20-дневна експозиция в сградата на Народното събрание на Република България. Поради големия интерес към идеята му, представителната изложба е последвана и от съпътстваща, в която  включва неизползвани кадри от сюжетите. Красиви български момичета в народни носии, заснети на знакови за родната история и култура места са идеята на проекта, който цели да покаже на света в цветни фотоси красотата и духовността на българската девойка.

Своя фотопроект Радослав Първанов е посветил на 140-годишнината от Освобождението на България. От презентацията си на 13 май 2017 г. до момента изложбата е експонирана с времетраене от 20 дни до 2 месеца в:

  1. Ресторант „МоМа” – София
  2. Народно събрание на Република България
  3. ДКИ КЦ „Двореца” – Балчик
  4. „Жив музей” – Копривщица
  5. Търговски център – Габрово
  6. Музей „Старото школо” – Трявна
  7. Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора
  8. Икономовата къща – Дряново

и продължава да получава покани за гостуване от различни места в страната, а също от Милано и далечен Шанхай. Това мотивира автора й от началото на 2018 година да пристъпи към заснемане на втора част на проекта си, озаглавена „Аз съм Българка!“ – Продължението.

След първите сюжети „Боженци“ и „Ловеч“, в Продължението намира заслужено място и сюжетът „Плевен“, чиято тематика е тясно свързана с юбилейната 140-годишнина от Освобождението. Двудневният снимачен процес с плевенски адрес запечатва част от историческите емблеми на града. Акцентите, избрани от Радослав Първанов, са Панорамата „Плевенска Епопея – 1877 г.“, Мавзолей-параклис „Св. Георги Победоносец“ и къща музей „Цар Освободител Александър II“. За снимките снимачният екип и фолклорният модел получават достъп до кътчета на Панорамата, до които обикновеният посетител не може да достигне.

Лъчезарна плевенчанка представя Плевен във фотопроекта „Аз съм Българка!“ – Продължението. Красивата Росица е фолклорният модел в този сюжет. Тя е млад учител, посветил се да работи с най-малките деца и ученици. И работи с наистина възрожденски ентусиазъм, като възпитаването на любов към Родината и националните ценности у децата е сред главните й приоритети. За създателя на проекта да си просветител е призвание и най-святата професия, а включването на Роси в проекта е истинско попадение, защото съчетанието на красота, душевност и жизнено кредо при нея нагледно отговаря на идеите и посланията на „Аз съм Българка!“.

Росица облича автентична българска носия от Плевенско, с която  естествената физическа красота и духовното богатство на модела  изпъкват още по-силно. Това може да се види в кадрите, които ще бъдат представени в галерията на раздел „Аз съм Българка!“ – Продължението съвсем скоро. Работата под жаркото априлско слънце на покрива на Панорамата и в центъра на града не смущава процеса, и силната българска девойка се справя безупречно със задачата гордо да позира в красивата си носия и да разказва чрез излъчването си за своя град.

Работата по Продължението следва ритмичния си ход, събират се много и впечатляващо красиви гледки от България, представени чрез присъствието на красивата силна и горда Българка в национална носия. До края на годината предстои заснемането на повече от 30 сюжета с над 20 нови участнички в проекта. До 16 май тече и кастингът за фолклорни модели, които да участват в „Аз съм Българка!“ – Продължението.

За достоен финал на проекта си Радослав Първанов планира издаването на фотоалбум, включващ всички сюжети от двете части на проекта. Така в едно издание ще бъдат включени кадрите с над 40 красиви български момичета в богати носии, заснети на знакови с културното си и историческо значение места в родината ни. До момента реализирането на идеята си фотографът финансира сам, със заработени свои лични средства. Финансовата част по издаването на албума обаче вече не е по силите на младият електроинженер, който в момента завършва магистратурата си в Техническия университет в Габрово. За да осъществи и тази си мечта, Радослав разчита на финансовата подкрепа на патриотично настроени съмишленици и спонсори в дарителската кампания, организирана за целта.

Снимки: Радослав Първанов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: