Ева Русева от СКШ „Спартак Плевен XXI“ e шампионка на България по ускорен шах

10.04.2018 8:06

От 1 до 8 април в град Пловдив се състояха Държавните индивидуални Първенства по шахмат за юноши и девойки. В тях взеха участие над 220 състезатели от цялата страна, разделени във възрастови групи до 12,14,16,18 и 20 години. В тези състезания СКШ „Спартак Плевен XXI“ се представи с четирима състезатели. Първо от 1 до 6 април се изиграха първенствата по класически шах. Отлично се представи Ева Русева. Тя игра в една от най-силните възрастови групи – тази до 14 години. В нея личаха имената на миналогодишната шампионка Елиф Мехмед („Ан Пасан“ – София), на Белослава Кръстева, която до миналата година година игра в СКШ „Спартак Плевен XXI“, където стана трета в Европа, но тази година премина в „Левски“(София), както и на нейната съотборничка и шампионка на ЕС Надя Тончева.

Ева не се стресна от големите имена, изигра отличен турнир и с 3 победи, 2 ремита и една загуба спечели бронзовия медал.Тя бе и единствена, която остана непобедена от шампионката Елиф Мехмед, като партията им завъши наравно. Останалите трима състезатели Владимир Върбанов и Кристиан Георгиев и Катрин Нинова играха съответно в групите до 16, 12 и девойки до 12 години. И тримата бяха докрая в борбата за медалите, но допуснаха загуби в края на турнира и останаха съответно на 9-то и 15-то и 18-то място в групите си.

Веднага след завършването на първенството по класически шах, на 6 и 7 април се състояха първенствата по ускорен шах. Освободена от напрежението след бронзовия си медал в класическия шах Ева Русева бе безапелационна на ускорения и с 5 точки от 6 възможни убедително спечели златния медал. Нейните съотборници Владимир Върбанов и Катрин Нинова пък се класираха 6-ти в своите възрастови групи, набирайки съответно 4 и 4,5 точки от 7 възможни. Кристиан Георгиев също набра 4,5 точки в своята група, но остана 13-ти. Последният ден на 8-дневната надпревара завърши с държавните първенства по блиц. Там състезателите на СКШ „Спартак Плевен XXI“ спечелиха три 6-ти места, чрез Катрин Нинова, Ева Русева и Владимир Върбанов, който този път игра в групата до 20 години. Кристиан Георгиев пък завърши 11-ти в своята група.

Равносметката от предствянето на възпитаниците на майстора на спорта Михаил Гигов е отлична. Те спечелиха един 1 златен, 1 бронзов и пет 6-ти. Три от тези шести места бяха след загуби в последния кръг, като победа в тях осигуряваше медал. Шампионката Ева Русева продъжава да няма „празен турнир“, след като към двата си бронзови медала от „национални купи“, спечелени през тази година, добави и злато и бронз от Държавно първенство. Продължава възходът и на Катрин Нинова, която постигна две шести места. Владимир Върбанов продължава традицията да се класира в призовата шестица. Кристиан Георгиев пък във всички турнири бе в борбата за призови места в най-многобройната група, която бе над 60 състезатели и въпреки че не успя да спечели медал, продължава да бъде един от най-силните в нея.

В следващите месеци освен медали за своя клуб от състезателите на СКШ „Спартак Плевен XXI“ се очакват и медали за своето училище. И четиримата са в отборите на МГ „Гео Милев“, които през следващите два месеца отново ще се борят за първото място в „Националните Ученически Игри“, което също ще утвърди Плевен като водещ шахматен център.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: