Възпитаници на ПГРТО-Плевен се класираха за финалния кръг на Националното състезание по професии

10.04.2018 13:47

В хотел „Дунав Плаза” – Русе от 30 март до 1 април се проведе регионалният кръг на Националното състезание по професии. Организатор на събитието е Министерството на образованието и науката – дирекция „Образователни програми и образователно съдържание” и отдел „Професионално образование и обучение”, а домакин – ПГ по туризъм „Иван П. Павлов” – Русе, по предложение на Министерството на образованието и науката.

Партньори на състезанието са: Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България, Българската асоциация на професионалните готвачи, Евро-Ток Интернационал, Българската асоциация на барманите, Българската асоциация на професионалните сомелиери,  Браншовият съюз на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Русе, Клуб на професионалните готвачи – Русе, хотел „Дунав Плаза” – Русе, и др.

В състезанието участваха 15 отбора на професионалните гимназии по туризъм и профилираните паралелки на средните училища от цяла Северна България, сред които и ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен.

Гости на състезанието бяха: Магдалена Станулова – държавен експерт в отдел „Професионално образование и обучение” на Министерство на образованието и науката, Росица Георгиева – началник на Регионалното управление на образованието – Русе, Малинка Маринова – председател на Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България, Красимир Иванчев – председател на Браншовия съюз на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Русе, Албена Михова – управител на хотел „Дунав Плаза” – Русе, информират от ПГРТО-Плевен

Състезанието се проведе в четири категории: „Най-добър млад хлебар-сладкар”, „Най-добър млад готвач”, „Най-добър млад сервитьор” и „Най добър млад барман”.  Тридесет и пет ученици показаха своите знания и умения в реална работна обстановка  и бяха оценени от жури от професионалисти. „

В категория „Най-добър млад хлебар-сладкар” учениците приготвиха две изделия: натурален бриош /френски сладък хляб/ – по 6 броя от състезател, и сладкарско изделие, което включва бял шоколад и горски плодове, поднесено в стъклен съд.

В категория „Най-добър млад готвач” младежите приготвиха три ястия от пиле: студено предястие от пилешко месо, супа от пиле и  основно ястие от пиле.

В категория „Най-добър млад сервитьор” участниците декантираха вино и сервираха ястията, приготвени от готвачите.

В категорията „Най-добър млад хлебар-сладкар”  II място спечели  Никол Владиславова Цанова, 12в клас, спец. „Декорация на сладкарски изделия“ на ПГРТО-Плевен с ръководител Нонка Найденова.

В категорията „Най-добър млад сервитьор” на V място се класира Ванеса Орлинова Гуглина от 11а клас, спец. „Кетъринг“ на ПГРТО-Плевен с ръководител Силвия Златанова.

В категорията „Най-добър млад готвач”   Иван Миленов Георгиев от 11в клас, спец. „Готвач“ с ръководител Татяна Михайлова се представи достойно, но не успя да се пребори за участие в Националното състезание.

Екипът на Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен пожелава на Никол, Ванеса и техните ръководители успешна подготовка и победи в предстоящия Национален кръг на състезанието по професии в Пловдив!

Снимки и информация: ПГРТО-Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: