В мащабна акция на доброволци и институции се превърна Седмицата на гората в ПП „Персина”

10.04.2018 10:04

За пръв път „Седмица на гората“ се празнува през 1925 година и сега отбелязва своята 94 годишнина. Възниква първоначално като „Празник на залесяването“ и постепенно се разраства в „Седмица на гората“, която се празнува всяка първа седмица на месец април.

Празника на залесяването на територията на Природен парк „Персина“ тази година се превърна в мащабна акция между доброволци и институции. Започнахме „Седмица на гората“ от 29 март и продължихме с мероприятия, насочени към децата и идеята за опазване на българската гора. Повече от 120 доброволци се включиха в залесяването на градската среда на гр. Белене. Може би мотото на „Седмица на гората“  и идеята да запазим гората за децата, които олицетворяват бъдещето, вдъхнови институции и доброволци да работят заедно. Дирекция на ПП „Персина“ организира залесяванията съвместно с Държавно горско стопанство – Свищов, които осигуриха фиданки от дъб и ясен, Държавно горско стопанство – Никопол и Община Белене. Като доброволци се включиха СУ „Димчо Дебелянов“, ОУ „Васил Левски“, ОДЗ „Мечта“, ОДК – гр. Белене и много граждани. Залесяванията продължават и през седмицата след великденските празници. Важно е да възпитаваме любовта към гората и усета за грижа към природата.

Всички засадени фиданки получиха имена, освен имена на реални хора и известни личности имаше дръвчета, които бяха кръстени: Радост, Щастие, Надежда, Божествени. Това доказва, че хората свързваме дърветата с бъдещето и надеждата за доброто. В процеса на залесяване, Община Белене предостави компост – биотор, който използвахме за да подхраним младите дръвчета. Компоста е получен от събирането на биоразградими отпадъци (зелени отпадъци от системите за разделно събиране на отпадъци на територията на гр. Белене) предадени за обработка в Регионалната система за управление на отпадъците в регион Левски – с. Санадиново. Това е пример как разделното събиране на отпадъците може да носи ползи за хората.

В празничната седмица на гости в Посетителския център на Парка бяха ученици от СУ „Николай Катранов“ гр. Свищов, водени от г-жа Ценка Димитрова. Които въпреки лошото време навън успяха да усетят празника и да получат нови познания за вековните дървета. В еко – арт ателието което ДПП „Персина“ организира на тема „Децата и гората“ се включиха децата от 4-та група на ОДЗ „Мечта“ гр. Белене. Всички занимания бяха насочени към децата и възпитанието им в грижа за гората и ползите за хората от нея.

„Седмицата на гората – 2018г.“  ще завърши с националната инициатива „Лесовъд за един ден“, която в ПП „Персина“ ще се проведе в ЗМ „Кайкуша“.

Информация и снимки: ПП „Персина“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: