Мария Иванова: Чрез запазените кулинарни традиции за Асеново се знае не само в България, но и далеч зад пределите й

27.03.2018 17:03

От вчера пушената кълбъсъ на Мария Иванова от село Асеново е налична в мрежата на търговската верига Lidl. Както писахме, специалитетът спечели конкурса „Съхрани родния вкус“ заедно със сладкото от люти чушки на Диляна Георгиева от Бургас.

Повече за най-новия артикул в линията „Родна стряха“ за читателите на „Плевен за Плевен“ сподели Мария Иванова – секретар на НЧ „Петър Парчевич 1927“ – Асеново и главен „виновник“ за организирането на Международния кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село“ в никополското село.

– Откъде води началото си асеновската кълбъсъ?

– Откакто се помня, а и историята потвърждава това – пушеното месо е било начин за дедите ни за дълготрайно съхраняване на продуктите за семействата и начин на живот.

– Поддържа ли се и днес сред по-младите традицията жителите на Асеново да приготвят кълбъсъ в домовете си?

– Да. Няма дом в Асеново, който да не произвежда за собствени нужди и по домашни рецепти този продукт. Но основното е да е от чисто месо и подправки в съотношение каквото на семействата е любимо – с малко или много чесън, по-солено или по-безсолно и така всеки по своему.

– Какво е чувството да бъдеш победител в един толкова оспорван кулинарен конкурс?

– Голяма е честта именно моята рецепта да е една от двете избрани измежду над 1500 кандидати. Тези невероятни 2 месеца минаха като минути, но винаги ще помня трепета от кандидатстването, очакването, работата с Лидл и реакцията от резултата. Не можете дори да си представите какъв заряд ми даде всичко това! Чрез кампанията и рекламата достигнахме до толкова много познати, които ни гледаха звъняха и поздравяваха и много, много се радваха на всичко. Дори на малките неща като това, че са идвали в селото, че са ни виждали на участие, че ме познават или че са опитвали кълбъсъта.

Продуктът, който вече е произведен, по нищо не отстъпва на нашия и всички имат възможността да си го закупят и да усетят вкуса – за мнозина познат, а за всички останали ценители на продуктовата линия „Родна стряха“ – откритие.

Признателна съм за високата оценка и дадената възможност да постигнем нещо голямо за селото ни, за нашата общност и за съхраняването на традициите ни.

– Каква е тайната на този специалитет?

– Тайната е в приготвянето и опушването.

– А може ли всеки любител-кулинар сам да го приготви в домашни условия?

– Може, стига да има къде и как да се пуши, но аз съм спокойна, че в следващите години Лидл ще се грижи целогодишно този продукт да е наличен.

– Какъв очаквате да е интересът към продукта след пускането му в търговската мрежа?

– Поне всички приятели и техните приятели няма да ме „тормозят“ и да ме питат кога ще опитаме „Пушената кълбъсъ“, защото винаги ще имат на разположение. Очаквам, ако има голям интерес, веригата да разшири производството и в други държави.

– Затвърди ли Асеново след този пореден успех името си на кулинарен център не само на Плевенска област, но и на Северна България и кои са следващите предизвикателства, които си поставят майсторите от селото?

– Не само рекламите, които вървяха по много телевизии, стотиците писма от чужбина и добрите коментари ни правят щастливи, а и интересът към Осмото издание на фестивала „Банатски вкусотии – традициите на моето село“ показват, че за Асеново знаят в родната ни страна и далеч зад пределите й, където живеят наши сънародници. Предизвикателство на фестивала ще бъде новото състезание „На живо в банатската кухня“, където известни кулинарни величия и любители кулинари заедно ще мерят сили в приготвяне на банатски ястия.

Следващото предизвикателство за нас са участията в различни инициативи с кулинарна насоченост – фестивали и събития с местно значение, както и „Фестивал на фестивалите“, организиран от Етъра в Габрово, където ще гостуваме по тяхна покана, на Десетото юбилейно издание на Куртово Конаре фест, на благотворителни базари.

– Какво ще пожелаете на читателите на „Плевен за Плевен“?

– На всички пожелавам „Вкусен Великден“ с „Пушената кълбъсъ“, както и много здраве и щастливи моменти с близки и приятели.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: