Румен Петков: Всички опити от Европа да се месят в отношенията ни с други държави дискредитират съдържателното начало на ЕС

25.03.2018 14:12

Случаят с липсата на проверка на летище „София“ трябва да бъде щателно разследван. Това заяви в ефира на БНТ членът на ИБ на АБВ Румен Петков. „Това се поднася на обществото като инцидент, защото самолетът идва от страна-член на ЕС. Ами ако идваше от Африка или от Азия?  В началото на тази седмица директорът на Европол каза за 5 000 терористи в Европа от ИДИЛ, а колко от тях са в Франция е друг въпрос. Но по отношение на случая на летището ни… Той не може да бъде оставен просто така и подминат. Ако тук се опита да се търси решение, което да вземе образно казано главите на двама или трима от средния ешалон на Аерогара „София“, това ще бъде замазване на положението. Тук говорим за политическа отговорност, и то на първо място в министъра на вътрешните работи“.

Петков бе призован и по отношение на разрастващия се шпионски скандал между Великобритания и Русия и призива към европейските държави също да отзоват свои дипломати. По думите му позицията на държавата ни, че трябват солидни доказателства, за да се вземе такова решение, е правилна, а прибързаните действия само могат да бъдат в ущърб на България. „В Европа се държат по един много странен и дискредитиращ начин. Казват, че искат да сме солидарни. Но в този случай да извадят доказателствата и тогава да отправят призив да сме солидарни. Навремето тръгнахме срещу Ирак, допуснахме смъртта на хиляди хора, голяма част от тях невинни, по обвинението, че там има ядрено и химическо оръжие. После се оказа, че няма. След това съсипахме Либия, а в момента сме на път да съсипем Сирия. И някак си все по-малко се употребява словосъчетанието евроатлантически ценности, защото то се дискредитира с поредица доказани лъжи. На този фон не трябва да се учудваме, че антиевропейските нагласи се засилват, и то с основание, което се излъчва от върха на Европа“.

„Ще дам и друг пример. Преди 7-8 месеца САЩ обвиниха Русия, че е манипулирала президентските им избори, а буквално преди седмица се оказа, че това всъщност е „Кембридж Аналитика“. И ми е много интересно сега САЩ ще предприемат ли някакви действия срещу Великобритания“, заяви Петков. По думите му в подобни ситуации управляващите у нас трябва да си припомнят  и как името на страната ни бе несправедливо замесено в атентата срещу папа Йоан Павел II.

„Всички опити да се месят в междудържавните ни отношения, било то с Русия, или с Турция, или Македония, само дискредитират съдържателното начало на Европейския съюз“, заключи по темата той.

Във връзка с външнополитическите въпроси Румен Петков коментира и все по-засилващите се настроения сред някои европейски държави за преразглеждане на санкциите срещу Русия. „Ние от АБВ настоявахме отмяната на санкциите срещу Русия да бъде поставена като дебат по време на нашето европредседателство. Той трябва да започне и да има необратим характер. Ние имаме своите интереси в енергетиката и туризма и тук чест прави на сегашния ни министърът  на туризма, че ги защитава по един много убедителен начин. Ние имаме и една Освободителна война при която 70 000 руснаци останаха тук завинаги“.

Членът на ИБ на АБВ взе отношение и по предстоящата среща на върха във Варна между ЕС и Турция  и нейното пряка свързаност с мигрантския поток към България и държавите от Стария континент. „Отслабването на мигрантския натиск не бива да се възприема като даденост, защото ситуацията може да се взриви буквално всеки един момент. Затова и срещата с турския президент и представителите на Европа е наложителна. Друг е въпросът, че като дата не беше добре подбрана, защото 26 март е дена на „тракийци“. Ние имаме хиляди сънародници, които са пострадали и чиито въпрос не се решава,  независимо от конвенции и европейската солидарност. И много се надявам, че сега и Великобритания, и всички останали представители на европейските държави ще подкрепят България по казуса за Тракийските бежанци“, посочи той. По думите му срещата на върха Европа-Турция трябва да бъде последвана и от такава Европа – Русия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: