Нови успехи за възпитаници на ДФСГ „Интелект“ – Плевен

21.03.2018 10:56

В 25-ото издание на Националните ученически състезания по икономика, което се проведе на 16 март от СА „Д. Ценов“ в Свищов взеха участие осем ученици от ДФСГ „Интелект“ – Плевен: Стилиян Тодоров Стефанов и Александър Анатолиев Уварвов от 12д клас, Силвия Валентинова Недялкова, Илияна Бисерова Банкова и Кристин Венциславова Венкова от 12в клас,Кристияна Красимирова Нанкова и Теодора Анатолиева Гъркова от 12е клас и Габриела Атанасова от 12 а клас.

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” организира 25-ото поредно издание на Националните ученически състезания, което се проведе в направленията „Предприемачество” и „Проектиране на мобилно приложение”. В двете направления участваха общо 113 ученици от 18 средни училища от Белене, Враца, Гулянци, Дряново, Дупница, Козлодуй, Плевен, Провадия, Русе, Свищов, Севлиево, Славяново, Търговище и Червен бряг. От страна на домакините, в организацията и провеждането на средношколската надпревара участваха Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, представители на катедрите „Индустриален бизнес и предприемачество” и „Бизнес информатика”.
При официалното откриване на състезанието, приветствие към учениците и техните учители от името на академичното ръководство поднесе зам.-ректорът по студентска политика и институционални комуникации – доц. д-р Николай Нинов. Той пожела на участниците успешно представяне и подчерта, че чрез проведените 25 национални ученически състезание, Стопанска академия подава ръка на средните училища в цяла България. „На територията на 81-годишното висше училище в Свищов вече няколко хиляди средношколци показват най-доброто от своите знания, придобити благодарение и на огромния труд на техните учители, завоюват челни позиции и печелят нови приятели”, каза още доц. Нинов. Участниците в състезанието бяха приветствани и от ръководителите на двете катедри-организатори – доц. д-р Искра Пантелеева (ИБП) и доц. д-р Веселин Попов (БИ). След официалното посрещане, учениците започнаха работа по зададените от катедрите казуси, разпределени в различни аудитории. По време на екипната работа, състезателите бяха подпомагани от ментори, в лицето на изявени студенти от съответните специалности, докторанти и асистенти.

В рамките на състезанието по предприемачество, средношколците генерираха идеи и оформиха предложения за стартиране на собствен малък бизнес. От екипите се изискваше да предложат на пазара продукт/услуга с иновативни характеристики. Казусът бе свързан с избор на: наименование, лого и правна форма за регистриране на фирмата; предмет на дейност и местоположение на предприятието; ресурси и източници на финансиране; характеристики на продуктите и на потенциалните потребители; заинтересовани страни; конкуренция; очакваните разходи и приходи; ценова политика и прогнозни продажби; потенциални рискове; очаквани резултати; добавена стойност и ефекти. Акцентът бе поставен върху оригиналното мислене, творческите способности, атрактивните и уникални идеи на учениците за откриване на незаети пазарни ниши, идентифициране на възможностите за развитие на идеята и концепцията за стартиране на собствен малък бизнес. Работата и представянето на участвалите в направлението 15 екипа оценява 7-членно жури с председател доц. Пантелеева и членове – академични преподаватели, представители на Община Свищов и на бизнеса.

На първо място журито класира Екип 2 (фирма „Смакси” ООД) с идейно предложение за производство на смарт саксия, която индикира потребност от поливане, промяна на светлината и топлината в помещението, оборудвана със зарядно устройство. В състава на този екип, който получи наградата на академичното ръководство, бяха: Миглена Каменова – СУ „Христо Ботев”, Козлодуй; Виктория Велчева – ТГ „В. Априлов”, Червен бряг; Калоян Димитров – СУ „Димитър Благоев”, Провадия; Илияна Банкова – 12 в клас и Кристияна Нанкова – 12 е клас на ДФСГ „Интелект”, Плевен. Ментор на екипа бе Борислав Боев, докторант по „Икономика и управление” (индустрия).
В това направление бяха наградени и още два екипа, в който участваха наши ученици:

Грамота за най-оригинална идея: Екип 9 (фирма „The Queens six BIO“ ООД)
Силвия Недялкова – 12 в клас
Грамота за най-добра презентация: Екип 15 (фирма „Пам-Ловеч“ ООД)
Кристин Венкова – 12 в клас

Екипите, които се състезаваха в направлението, организирано от катедра „Бизнес информатика”, трябваше да влязат в ролята на малка софтуерна фирма, получила поръчка за разработване на проект на мобилно приложение от тип електронен магазин, в който ще могат да се разглеждат и пазаруват компютри (стационарни и мобилни) и компютърни аксесоари. Според заданието, мобилното приложение трябва да предоставя информация за наличните продукти, както и да позволява тяхното закупуване с възможност за заплащане на момента. Възможностите на приложението трябва да са насочени към: работа с виртуална потребителска кошница за пазаруване; поддържане на различни изгледи на представяне на продуктите (списък или блокове/плочки); поддържане на списък с любими продукти; търсене на продукти, сортирани по цена, рейтинг и др.; показване на информация за сходни продукти при разглеждане на даден продукт; интеграция със социални мрежи. По своя преценка, учениците можеха и допълнително да разширят посочената функционалност с още полезни неща. Представянето на участвалите девет екипа оценяваше 4-членно жури от преподаватели към катедрата, председателствано от проф. д-р Виолета Краева – декан на факултет „Мениджмънт и маркетинг”.
В това направление Специална награда и Грамота за мобилно приложение с най-добри възможности за разплащания получи екип „ Ню Дизайн“, част от който беше Габриела Атанасова от 12 а клас.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: