Четири дати, свързани с Плевен, са част от уникален календар

19.03.2018 12:53

Уникален календар подготвиха младежите от ПП АБВ с активното съдействие на председателя на партията Константин Проданов и президента Георги Първанов. Той бе представен днес пред медиите в пресклуба на БТА в Плевен от Румен Петков – член на Изпълнителното бюро на АБВ и Цветан Антов – областен председател на АБВ – Плевен.

Календарът е уникален с няколко неща – първо той започва от Трети март, сподели Румен Петков, който не спести адмирациите си към младите хора от АБВ, направили така, че календарът да стане факт. Той посочи, че в календара е направен опит да бъдат включени значими дати от историята на България, като специално внимание е отделено на бележити българи. За нас, плевенчани, е щастие, че на четири места Плевен е отразен с богатата си история и културно наследство, каза още той. Датите, свързани с нашия град, са 4 март, когато през 1887 г. в Плевен е роден Ячо Хлебаров – един от осноположниците на читаталищното дело в България, 12 юли – датата, на която през 1984 г. акад. Светлин Русев дарява на Плевен колекция с над 400 произведения; 19 септември – краят на епичните боеве, останали в историята, като Дойранска епопея, както и 10 декември – Освобождението на Плевен.

Календарът ще бъде дарен на читалищата и кметствата на територията на област Плевен. Хубаво е до него да има максимално широк достъп, за да създадем условия младото поколение да има осъзнат патриотизъм и осъзната обич към родния край, отбеляза Румен Петков.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: