След близо 100 години в Плевен ще има паметник на героите от Дойран

17.03.2018 8:13

При голям интерес и участие на представители на изпълнителната и законодателната власт, граждански организации и сдружения премина общественото обсъждане за изграждане на паметник на героите -победители от Девета пехотна плевенска дивизия. То бе организирано от Инициативен комитет „Героите на Дойран“, създаден с оглед на предстоящото честване на 100-годишнината от Дойранската епопея и участието на 9-та Плевенска дивизия.


Във форума взеха участие министърът на отбраната Красимир Каракачанов, народните представители Стефан Бурджев и Пламен Тачев, кметът Георг Спартански, заместник-областният управител на Плевен Татяна Божинова, командирът на Единния център за начална подготовка полковник Николай Бешев, бившият кмет на Плевен Румен Петков, военнослужещи от гарнизона, множество граждани. Стана ясно, че със заповед на министъра на отбраната, 16 март е обявен за празник на Плевенския гарнизон. До 1944 г. на тази дата – 16 март, се е чествал празникът на 4-ти пехотен Плевенски полк и 9-та Плевенска дивизия.


След близо 100 години от паметните битки на Дойран, и няколко опита за овековечаване на техния подвиг в паметник на признателност, стана ясно, че такъв ще има. Обща воля за неговото случване изразиха единодушно всички, присъстващи на срещата. Предстои задвижване на процедурата и събиране на средства чрез дарение. С първото се ангажира кметът на Плевен Георг Спартански, като обеща това да стане още на предстоящата сесия на местния парламент. Второто е дълг и ангажимент на всички плевенчани.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: