Направиха първа копка по проект на Община Левски за подобряване на пътната инфраструктура

15.03.2018 15:17

Първа копка по проект „L10 – свързване на TEN-T инфраструктура чрез по-добра връзка между третостепенните възли Турну Мъгуреле и Левски за устойчиво развитие на района, финансиран по Програма  Interreg V-A Румъния – България 2014-2020 г.” и по договор за предоставяне на национално съфинансиране бе направена днес в с.Обнова. За това информират от Пресцентъра на Община Левски.

В церемонията за официално откриване на строителната дейност участваха кметът на община Левски Любка Александрова и общинското ръководство, директорът на дирекция Градоустройство и архитектура инж.Пламен Парашкевов  и екипът на Общината по проекта, кметът на с.Обнова Детелин Николов и всички, имащи отговорност за изпълнението на проекта, граждани.

По традицията, начало на строително-ремонтните дейности бе дадено с водосвет, отслужен от отец Василий. Кметът на общината Любка Александрова подчерта, че това е един от най-големите проекти на общината за последните 5-6 години  със сериозно значение за подобряване пътната инфраструктура с благодарност към екипа и пожелание  за успешно приключване на обекта в края на лятото .

Проектът предвижда рехабилитация и реконструкция на общински път PVN 1110 Обнова-Каменец с възстановяване и подобряване на съществуващата пътна настилка, пътната основа и отводняване за осигуряване на условия за безопасност на движението, комфорт на пътуващите и удължаване експлоатационния живот на пътя.

Началото на пътният участък, който е част от общинска пътна мрежа – IV-ти клас, е в с. Обнова на кръстовище (открит път), а краят е връзка с рехабилитиран път. Общата дължина е 7 068,00 м., от нея 2 268 м. е през населено място с. Обнова.

Пътят е двулентов с габарит 6/8 м. (открит път), а в с. Обнова според съществуващата регулация от 6 до 9 м. с прилежащи тротоари от бетонови плочи, отделени от платното със зелени площи. В участъка попада един мост, който се нуждае от ремонт на тротоарната настилка и прилежащите парапети.

Основната цел на проекта е да подобри връзката между основната и широкообхватната TEN-T мрежа, използвайки третостепенните възли Турну Мъгуреле и Левски като “предмостие” за съвместна транспортна система.

Град  Левски е пресечна точка на 7 републикански пътища, свързани с TEN-T мрежата и Е83. Проектът ще подобри връзката на гр. Левски с Е83, р. Дунав като Европейски транспортен коридор №VII и автомагистрала Хемус. Той  ще допринесе за по-добра свързаност между гр. Турну Мъгуреле и гр. Левски, както и между други второстепенни възли от основната и широкообхватна TEN-T мрежа като Плевен, Русе, Гюргево, Александрия-Букурещ и  Каракал-Крайова.  По този начин ще  генерира мащабно трансгранично сътрудничество базирано на оста, свързваща Е83 с Е70.

Общият размер на бюджета на партньора Община Левски е 2 596 171, 34 евро, от които: безвъзмездната финансова помощ от ЕФРР е 2 206 745, 64 евро; националното съфинансиране е 337 502, 27 евро и размера на собствения принос е 51 923, 43 евро.

Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.

Снимки: Община Левски, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: