Ендокринолози от страната се събраха в Плевен на престижен научен форум

13.03.2018 9:42

За шеста поредна година, по инициатива на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен, в града ни се проведоха „Плевенски ендокринни дни”, които събраха на едно място водещи ендокринолози от цялата страна.

Официалното откриване на Плевенските ендокринни дни се проведе в Панорама „Плевенска епопея 1877г., като научният  форум бе посветен на 140 години от Освобождението и на 40-годишнината от основаването на Клиниката по ендокринология и на нейния първи ръководител доц. д-р Лилия Клечкова, която разказа за нелекия път на Клиниката през годините. Организаторът доц. Катя Тодорова откри мероприятието, а административният отговорник на Втора клинична база доц. Ивелина Йорданова запозна присъстващите с историята на плевенската болница, която е една от най-старите в страната.

Основната тема на научната среща  бе „Диабет, ендокринология и метаболизъм” с лектори видни български професори, преподаватели  и изследователи. В лекционният курс се включиха близо 100 лекари-специалисти и специализанти, ендокринолози и кардиолози от Северозападна и Централна Северна България.

Основните научни  тематики на форума бяха разделени в четири сесии.    Първата сесия, „Кардиологична перспектива в лечението на обезитет и захарен диабет тип 2 (Т2ЗД)” отдели специално внимание на възникващите нарушения в сърдечно-съдовата система при затлъстяване и Тип 2 захарен диабет, с които се обяснава високата честота на сърдечно-съдови усложнения и смърт при пациентите с посочените заболявания. Честотата на тези усложнения достига размерите на епидемия в глобален аспект..

Във втората научна сесия „ Затлъстяване и неговите хормонално-метаболитни усложнения” бяха разгледани метаболитните нарушения при затлъстяването , като бе остойностена  ролята на затлъстяването за възникване на други хормонални промени в хипоталамо-хипофизната ос, щитовидната жлеза, панкреаса, гонадите и имунната система. Лекторите в тази сесия бяха силни академични имена, които често гостуват като гост – лектори по проблематика у нас и в чужбина.

Третата сесия  „Приемственост в медицината” представляваше символичен мост, на академична приемственост  между учители и ученици. В нея участваха учители, поставили основите на дадено научно търсене и техните ученици, продължаващи изследванията в същата област.  Тук лекторите предоставиха надграждащи  знания, което дава възможност да се затвърждава приемствената връзка в науката „Ендокринология”.

Четвъртата сесия беше „Споделяне на клиничен опит”. Лекторите в нея представиха резултатите от свои клинични наблюдения на клинични случаи, които са казуистични и повдигнаха много въпроси за научна дискусия с гостуващите лектори.

Снимка и информация: УМБАЛ-Плевен, Пресцентър

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: