30-метров канал временно отвежда излялата се по алеите на „Кайлъка” вода

09.03.2018 16:51

Прокопаният 30-метров канал, който да извежда в реката изтичащата по алеите на „Кайлъка” вода е временно успокои положението в парка. Спешната мярка бе предприета по разпореждане на областния управител на Плевен Мирослав Петров като най-бързата и ефективна реакция с оглед на създалата се след снеготопенето ситуация. За това информират от Пресцентъра на Областна администрация – Плевен.

Каскадно разположените язовири в „Кайлъка” се изтичат в най-големия от тях „Тотлебенов вал”, но поради факта, че вече е запълнен изцяло, водата минава през преливника. Наред с това повишеното ниво на река Тученишка допълнително утежнява положението.

„След като прокопахме канала в началото на Кайлъка водата е  поспаднала и след обяд вече се  беше оттеглила на 3-4 метра от входа на парка. Това обаче далеч няма да бъде достатъчно, затова ще разговарям с управителя на ВиК, защото те стопанисват канала и шахтите по протежението на парка, успоредно на реката. Ще настоявам за конкретни предложения от негова страна по отношение на възможностите за ревизия на сега съществуващата канализация, почистването ѝ, а най-добре за нейната подмяна.”, каза областният управител Мирослав Петров, който заедно с арх. Трифон Иванов – директор на Дирекция АКРРДС преди минути лично проследи ефективността от предприетите спешни мерки в наводнения парк „Кайлъка”.

„Продължаваме да търсим и алтернативни опции, които да доведат до трайното решение на този проблем”, категоричен бе областният управител на Плевен Мирослав Петров.

Снимки: Областна администрация – Плевен, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: