Фолклорен ансамбъл „Българе” ще разтърси Плевен с „Осмото чудо”

08.03.2018 12:28

Фолклорен ансамбъл „Българе” ще разтърси Плевен със спектакъла си „Осмото чудо”. Гостуването на популярните танцьори е обявено за 13 юни на сцената на Летния театър в парк „Кайлъка”.

„Осмото чудо“ е мащабен проект на „Българе” с участието на холивудската знаменитост Бен Крос като за малко повече от година след премиерата на 14 юни 2016 г. е игран в пълната си и в кратката си версия повече от 50 пъти, от които 4 – на престижната сцена на НДК.

Спектакълът е оригинална режисьорска комбинация от филм, театър и динамичните ни народни танци и песни, следваща  интригуващ сценарий. Те, както и почти цялата хореография, са дело на създателя и продуцент на ансамбъла Христо Ив. Димитров, чиито солови изпълнения са акцент в добруджанската и тракийската картина.

Публиката бързо оцени запленяващото пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор и преоткри за себи си личността на кореспондента на в. „Таймс“ Джеймс Баучер – един верен приятел на България отпреди век. Ролята на ирландския журналист Джеймс Баучер е великолепно изиграна от холивудската знаменитост Бен Крос. Английският актьор дотолкова е запленен от България, че като персонажа си е избрал да живее тук до края на дните си и е научил много добре български. Успешният български актьор Атанас Сребрев, участник в над 80 международни кинопродукции, в образа на унгарския композитор Бела Барток е негов партньор в разговора, който двамата водят при пътуването си в „Ориент Експрес“. Повествованието преминава през 7 музикално-танцови картини, впечатляващо изиграни от танцьорите и солистите на „Българе“. В тях разнообразната гама от неравноделни музикални размери в българския фолклор е представена в своята градация паралелно с традициите от Родопа планина, Шоплука, Северозапада, Добруджа, Тракия и Македония. Естествено продължение на най-популярния спектакъл на трупата – дебютния „Това е България!“, „Осмото чудо“ е мащабна продукция, която в рамките на два часа и половина направо оставя зрителите без дъх.

Петима композитори са автори на музика на „Осмото чудо“: проф. Милчо Василев – настоящ ректор на АМТИИ-Пловдив,  сътворил голяма част от музиката на предишните три авторски спектакъла на ансамбъла, също и авторитети в гилдията като Генчо Генчев, Данчо Радулов и Петьо Кръстев, а Иван Киришев обработва цялостната музика и подготвя мастеринга. За записите са привлечени най-известните ни фолклорни инструменталисти. В пълната версия на спектакъла участва група гайдари от прочутите „100 каба гайди“ с ръководител Тодор Джуфарев. Солисти са певците Албена Вескова, Николай Гурбанов, Ивана Русева, а със солово изпълнение на гайда се изявяват виртуозите Веселин Кузмов и Росен Росенов – шотландска гайда. От 50 до 70 души излизат на сцената в четвъртия мащабен проект на „Българе“, подготвян повече от три години. За всяка една картина са изработени нови костюми и реквизит. Креативният Христо Димитров и този път не пропуска провокативни режисьорски изненади за зрителите. Наред със закачливите теми от фолклора в песни и танци, един крилат артист редовно обира овациите на публиката.

Билети за спектакъла може да се закупят в Билетен център „АРТ ПЛЕВЕН“, тел. 0887445264, гр.Плевен, бул. „Данаил Попов“ 15.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: