Съдебни охранители и надзиратели от Плевен и Белене: Наслушахме се на празни обещания

07.03.2018 14:13

Пореден протест във връзка с липсата на решение от страна на Министерство на правосъдието за щатните и финансови проблеми в ГД „Охрана“ и ГДИН се проведе днес пред Съдебната палата в Плевен. В него се включиха съдебни охранители, както и служители на Затвора в Белене. Исканията на протестиращите остават унифициране на статута и заплащането на служителите на ГДО с този на служителите на МВР, приравняването на средствата за специфична служебна дейност, както и увеличаване на щата в ГДО с минимум 350 служители и обезпечаването им с финансови средства.

Председателят на Сдружение „Синдикат Охрана“ – Плевен Валентин Колачев отбеляза, че поредният протест е провокиран от липсата на подкрепа от страна на правосъдния министър Цецка Цачева. Той припомни, че съдебни охранители и надзиратели от цялата страна излязоха на протест в столицата на 24 февруари. Тогава министър Цачева настояваше за диалог, но до такъв реално не се стигна, тъй като ние не получихме никакво разбиране, каза Колачев. Председателят на Сдружение „Синдикат Охрана“ – Плевен анонсира, че тази събота в София предстои нов национален протест пред Министерство на правосъдието, Министерство на финансите и Министерски съвет. Ще настояваме за среща с финансовия министър и премиера, като се надяваме да бъдем разбрани и нашите искания да бъдат удовлетворени, защото работата ни е изключително рискована и заслужаваме достойно възнаграждение, заяви синдикалистът. По думите на Валентин Колачев, ако и този път не бъде постигнат консенсус, надзиратели и съдебни охранители ще протестират на 26 март в София, когато ще се проведе среща на министрите на страните-членки на ЕС. Склонни сме да сезираме всички европейски институции поради нарушаване на нашите права, каза още Колачев.

Нашите искания не са чути, лъгани сме в продължение на месеци, като в това време се наслушахме на обещания, които за пореден път се оказаха празни, каза Петър Николов, председател на ССЗБ – Затвора Белене. Той посочи, че исканията на съдебни охранители и надзиратели са съвсем законни и както Правителството е успяло да намери средства извън предвидените в бюджета за служителите на МВР, така би трябвало да не дискриминира служителите на ГД „Охрана“ и възнагражденията им да бъдат унифицирани с тези на колегите им.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: