БНТ2 представя днес филма за Плевенската епопея

04.03.2018 8:02

Филмът „Плевен: Краят на Войната. Началото на Европа” ще е акцент в празничната програма на Българската национална телевизия, посветена на 140-годишнината от Освобождението на България. БНТ 2 ще го излъчи в праймтайма си в неделя, 04 март, от 18.55 ч. и в сряда, 07 март, от 22.15 ч. Филмът,  съвместна продукция между Продуцентска къща Файв Стар Медиа Груп и Община Плевен, е флагманът на поредицата „Битките за Европа” на Файв Стар Медиа Груп.

Една нощ, която ще промени завинаги един град. Един град, който ще обърне хода на една война. Една война, която ще постави модерното бъдеще на един континент – на Стария континент. И ще предпостави всички съдбоносни събития през 20-и век.

Това е началото на „Плевен: Краят на Войната. Началото на Европа”. Той е посветен на драматичните сражения и легендарната обсада на града по време на последната Руско-турска война /1877-1878 гг./ и е заснет специално по повод на 140-годишнината от събитието. Продукцията е съвместен проект между Община Плевен и „Файв Стар Медиа Груп” – компанията, произвела някои от най-емблематичните презентационни филми за България. Веднага след премиерата си в Плевен филмът беше излъчен и по Българската национална телевизия. Той е част и от престижната поредица „Битките за Европа” – съвместен проект между продуцентската компания и БНТ.

Режисьор и сценарист на лентата е Степан Поляков /„A Sudden Halt”, „Once Upon a Time… There Were Three Kingdoms”/, главен оператор Момчил Александров /„Yoga Warrior”, „The Kingdom of the Light”/, композитор е Валери Пастармаджиев, известен с участието си в групите Faces и Swing Regime, режисьор по монтажа е Цветелина Василева, изпълнителен продуцент – Вивиан Бояджиева. Освен игрални възстановки във филма зрителите ще видят анимирани бойните действия ден по ден, анализи на стратегиите, на оръжията на воюващите страни, портрети на военачалниците… Заради знаменаталната годишнина продуцентската компания финансира снимките и до градове в чужбина, пряко свързани със събитията. Екипът бе допуснат до дворците Ермитаж и Петерхоф в Санкт Петербург, Високата порта в Истанбул, Шьонбрун във Виена… Сътрудниците на продукцията откриха  неизвестни подробности от османските архиви, а Регионалният военноисторически музей в Плевен предостави уникалния си снимков архив от онези времена.

През 2016-а Файв Стар Медиа, отново в партньорство с Община Плевен, създаде презентационния филм за града „Вълни по равнината” – част от другата поредица на продуцентската компания в БНТ – „Световните градове на България”. Той се радва на огромен зрителски успех. Като жест към плевенчани и гостите им той се разпространява безплатно в мрежата.

https://www.youtube.com/watch?v=HbnWnf-YGLs

http://documentarybg.com/%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC%D0%B8/%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0

#тагове:

НАЙ-НОВИ: