Районна прокуратура – Плевен предаде на съд двама за участие в телефонна измама

02.03.2018 12:08

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу двама за участие в телефонна измама. Обвинението срещу Дочо М.и Симон Г. е за това, че на 22.12.2016 г. в гр.Вършец, обл. Монтана, като помагачи, в съучастие с неизвестни извършители, с цел да набавят за себе си и за другиго – неизвестните извършители, имотна облага, умишлено ги улеснили да възбудят и да поддържат заблуждение у 78-годишна жена / че във връзка с установяване и задържане на престъпници е необходимо да съдейства на полицията и да предостави определена парична сума или други ценности, които в последствие щели да й бъдат върнати/ и с това да и причинят имотна вреда в размер на 4 079лв., /паричната сума от 2000лв. и стойността на златни накити – 252лв./ Престъпление по чл.209 вр. чл.20 от НК.

През есента на 2016 г. Дочо М. търсел работа и публикувал обява в интернет пространството. Получил обаждане от непознато лице, което му предложило работа, изразяваща се в посещение на посочени му адреси в различни населени места, от където да взима пликове или чанти, съдържащи пари, бижута или други ценности и да ги носи до други указани му места, за което щял да взима част от парите. Подсъдимият се досетил, че става дума за „телефонни измами“, но въпреки това се съгласил. Попитал дали може да включи в това и свой приятел.
На 22.12.2016 г. пострадалата жена била въведена в заблуждение по телефон от непознат, който й се представил за полицай, че съдейства за залавянето и задържането на телефонни измамници. Жената изтеглил пари от банката и заедно със златните си накити ги опаковали и оставила на улицата пред дома си.
По същото време, след обаждане от непознатото лице, двамата обвиняеми потеглили към Вършец и от посоченото място взели оставената от измамената жена чанта. След което отпътували за гр.Русе, където оставили парите и бижутата, както си взели от парите по 200 лв.
Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: