Конкурс за изпълнение на родолюбиво стихотворение се проведе в ДГ „Първи юни“ – Плевен

02.03.2018 17:03

Станалият вече традиционен конкурс за изпълнение на родолюбиво стихотворение се проведе днес в салона на Детска градина „Първи юни“ – Плевен. „Правим конкурса в навечерието на Националния празник на България, за да доближим децата до преживявания, свързани с историческото минало на България, с възторзите и вдъхновението на писатели и поети, възпяващи преклонението си към родината. Когато обявим конкурса, децата малко плахо заявяват желание да участват. После се разпалват взаимно и броят на пожелалите да учат стихотворения лавинообразно расте. Ние се радваме, когато децата пожелаят извън задължителното учебно разписание да поемат ангажимент, който може да се определи като родолюбив. Когато детето започне да запаметява художествен стихотворен текст, отначало не разбира ясно съдържанието. Постепенно художественото чувство започва да му въздейства и с помощта на чувството разбира смисъла на изречените думи. Накрая – от сценичното вълнение, от аплодисментите, от радостта, че са се справили, сърцата на децата започват да трептят в по-особен ритъм. Ние се надяваме, че този трепет е ранен източник на родолюбие“, сподели директорът Александра Иванчева.

Децата бяха в благородна надпревара помежду си. Вълнуваха се. Някои деца бяха облечени в национални костюми като израз на гордост и отношение към празничния рецитал.
Прозвучаха стиховете: „Аз съм българче“, Иван Вазов; „Високи сини планини“, Младен Исаев; „Татковина“, Петко Славейков; „Хайдути“, Хр. Ботев; „Трети март“, Николина Жекова; „Молитва“, Иван Вазов; „Горда Стара планина“, Цв. Радославов; „Хаджи Димитър“, Хр. Ботев; „На Шипка“, Людмила Билярска; „Моята молитва“, Христо Ботев; „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“, фолклорен текст, преработен от Петко Славейков.

Децата се представиха достойно и получиха грамоти за отлично представяне. За завършек на този материал избираме куплет от стихотворението „На Шипка“ на Людмила Билярска, изпълнено от Аделина Владимирова:

Земята помни всяка капка кръв.
Пропила се в пръстта – не излинява.
На Шипка не шуми гора от дъб,
но исполин расте.
От Незабрава.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: